Siirry sisältöön

33 hakutulosta

. – Nyt kaikki lämmitykseen ja ilmanvaihtoon liittyvä tekniikka toimii yhdessä, jolloin kiinteistön energiaa voidaan kohdentaa oikeaan paikkaan. Olosuhteita pystytään säätämään hallitusti ja pitämään sisäilmaolosuhteet halutulla tasolla, Ojakoski toteaa. Uudistuksen myötä ilmanvaihto ja lämmitys säätyvät automaattisesti tarpeen mukaan.
Palvelurakennusten ilmanvaihto Palvelurakennusten ilmanvaihdon käytöllä, ilmavirtojen oikealla tasolla sekä painesuhteiden hallinnalla on merkittävä vaikutus rakennusten energiatehokkuuteen sekä sisäolosuhteisiin.
Suomessa artikloiden lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien pakollisten tarkastusten sijaan hyödynnetään vaihtoehtoisia ja vapaaehtoisia toimia, joista Suomessa on hyvää kokemusta muun muassa Energiatehokkuussopimusten kautta.
Riittämätön ilmanvaihto johtaa sisäilman laadun heikentymiseen ja aiheuttaa pahimmillaan rakenteellisia vaurioita. Liian kovalla toimiva ilmanvaihto taas kuluttaa energiaa tarpeettomasti. Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa imuroida säännöllisesti, ja ulkoyksikkö pitää puhtaana ulkopuolisista roskista, kuten lehdistä.
toimii (25.10.2021) Ilmanvaihto talvikuntoon puhdistuksella ja säädöllä (27.10.2021) Tarkkana talvella (1.11.2021) Kiinteistöt talvikuntoon pakkaskautta odotellessa – lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia (3.11.2021) Kesä 2021 – Tiedotteet Viilennä fiksusti (7.6.2021) YM ja Motiva: Energiatehokkuutta talotekniikan fiksulla käytöllä ja ylläpidolla (11.6.2021)
Käyttäjiltä palautetta ongelmakohdista Rakennuksen taloteknisten järjestelmien (esimerkiksi ilmanvaihto, lämmitys) kunnon ja toiminnan selvittäminen kuuluu yleensä huoltohenkilöstölle, mutta yhteisten tilojen käyttäjät huomaavat parhaiten mahdolliset puutteet ja viat. Rakentavassa hengessä annettu palaute auttaa kouluisännöitsijää tai talonmiestä puuttumaan ongelmakohtiin.
Rakentamismääräyskokoelma ja taustamateriaalit D2 2012 – Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (309 KB) D3 2012 – D2 2012 – Rakennusten energiatehokkuus – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (435.3 KB) Huom!
Menetelmiä ja ohjeita energiatehokkuuden parantamiseen: Ammattikeittiöt Energiakatselmus ja -analyysi Höyry- ja lauhdejärjestelmä Ilmastointi ja jäähdytys Kylmäjärjestelmä Lämmönsiirto Paineilmajärjestelmä Puhallinjärjestelmät Pumppausjärjestelmät Sähkömoottorit Tehtaan tekninen eristys Teollisuuden ilmanvaihto Teollisuuden vaativat ilmanvaihtokohteet Teollisuuden uunit Tuotannon ylijäämälämpö
saatavilla) Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki, Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki, Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni, Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot Maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen, Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen ohjaus Vesa Linja-aho, Vesa Linja-aho Tmi Ilmanvaihtoon
Tarkastelu koskee kaikkea rakennuksessa tapahtuvaa energiankulutusta; lämmitystä ja ilmanvaihtoa, valaistusta ja käyttöveden lämmitystä, ja siinä otetaan huomioon rakennuksen tekniset järjestelmät sekä rakennusosien ominaisuudet. Tarkastelussa määritetään myös se, kuinka paljon rakennuksessa tarvitaan ostoenergiaa (sähköä, kaukolämpöä, öljyä, pellettejä jne.).