Siirry sisältöön

174 hakutulosta

Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2022 lopussa noin kolme prosenttia. Aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,6 prosenttia vuonna 2022. Valtaosa sähköverkkoon liitetystä aurinkosähkökapasiteetista on pientuotantoa.
Aurinkosähköpaneelien mitoittaminen, jos sähköä ei myydä verkkoon Miten paneelit tulisi mitoittaa, ettei tarvitse sopia sähköyhtiön kanssa lainkaan energian myynnistä verkkoon? Mitä tehdään, jos itse ei pystykään kuluttamaan kaikkea tuotettua sähköä eikä sopimusta sen myynnistä ole? Pitääkö järjestelmä pysäyttää vai mihin se sähkö menee?
Pörssisähkösopimus on 33 prosentilla, ja näistä 64 % aikoo pysyä pörssihinnoitellussa sähkössä. Suosituin sopimustyyppi on määräaikainen kiinteä hinta, jollainen on 38 % vastaajista. – Harmillista on, että vain reilu kymmenen prosenttia seuraa sähkön hintaa ajoittaakseen lämmitystä tai ruoanlaittoa sen perusteella.
Taloudellisinta on käyttää kaikki tuotettu sähkö itse tavallisissa sähkönkulutuskohteissa, kuten valaistuksessa tai ilmanvaihdossa. Yhdistämällä aurinkosähköjärjestelmä lämpöpumppuun, voidaan tuotettavaa sähköä hyödyntää lämpöpumpun lämmitykseen silloin, kun aurinkosähköä on saatavilla.
Osana tukikokonaisuutta hallitus valmistelee sähköhyvitystä vastaavaa erillistä tukimallia asunto-osakeyhtiöille, joiden lämmitys perustuu sähköön ja joiden lämmitykseen käytettävän sähkön kustannuksista vastaa asunto-osakeyhtiö. Tästä tuesta on tarkoitus antaa oma erillinen lakiesitys.
Jos kerrostalossa on käytössä useita lämmitysmuotoja tai lämpöä varastoidaan, sähkön tuntihintojen vaihtelu tuo paljon mahdollisuuksia kulutusjoustoon. Kalliiden tuntien aikana voidaan käyttää lämmitysmuotoa, joka kuluttaa vain vähän sähköä, tai jopa lyhytaikaisesti alentaa lämmitysveden lämpötilaa. Halpojen tuntien aikana vaihtoehtona on sähkön varastointi lämpönä.
Energiatehokkuus ja kulutusjousto auttavat siirtymään puhtaampaan sähköntuotantoon Yhä suurempi osa käyttämästämme sähköstä tuotetaan sääriippuvaisilla energialähteillä – tuulella ja auringolla. Sujuva siirtymä edellyttää, että sähkön käyttöä kotona ohjataan enenevässä määrin niihin ajankohtiin, jolloin sähköä on saatavilla runsaasti ja edulliseen hintaan.
Huonekohtainen lämmitys, sähkönkäyttö eri energialähdeyhdistelmillä rakennusvuoden mukaan 250 200 kWh/m2 Vain sähkö 150 Sähkö ja puu 100 Sähkö ja ilmalämpöpumppu 50 0 Sähkö, puu ja ilmalämpöpumppu 31 Taulukko 12.
14.12.2023 9.00 Fiksu kiinteistön omistaja joustaa ja optimoi Tulevaisuudessa energiajärjestelmän arvioidaan perustuvan ennen muuta sähköön, joka tuotetaan pääasiassa aurinko- ja tuulivoimalla. Sähköistymisen rinnalla toinen suuri trendi on sektori-integraatio eli sähkö-, lämpö- ja polttoainejärjestelmien yhdistyminen yhdeksi energiajärjestelmäksi.
Sähkö on toistaiseksi vielä hankala ja kallis varastoitava. Ratkaisujen tarjoamat kulutusjoustomahdollisuudet ovat avainasemassa. Sähköä voidaan esimerkiksi muuttaa lämmöksi ja varata sen jälkeen lämpöakkuun. Tämä mahdollistaa edullisen sähkön hyödyntämisen lämmöntuotantoon. Hankkeessa mukana olleista yrityksistä Elstor tarjoaa sähköistä lämpöakkuteknologiaa.