Siirry sisältöön

177 hakutulosta

Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, ettei esimerkiksi takan lämmitys käynnistä jäähdytystä. ‒ Kannattaa myös tarkistaa, että ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto on varmasti päällä.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
8.4.2020 8.00 Koostettua tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon, erityisesti ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiin liittyen Koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöjen ylläpitoon löytyy tietoa monesta lähteestä. Motiva kokosi tietolähteitä, joista löytyy päivittyvää tietoa koronaviruksen vaikutuksista kiinteistöissä tehtäviin toimenpiteisiin.
Pesuhuoneen lautasventtiilin voi talvella säätää pienemmälle ilmanvaihtoa heikentämättä. Tehosta ilmanvaihtoa kesällä avaamalla venttiili suuremmalle. Koneellinen ilmanvaihto Säädä ilmanvaihtoa kuormituksen mukaan. Aseta ilmanvaihto poissaoloasentoon, kun talo jää tyhjäksi. Normaalitehon voi vaihtaa tehostettuun ilmanvaihtoon esimerkiksi saunomisen tai juhlien yhteydessä.
Ilmanvaihtoon liittyvät energiatehokkuustoimet säästävät sekä lämpöä että sähköä, siksi ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
Joka tapauksessa ilmanvaihto kuluttaa sähköä yllättävänkin paljon. Siksi sen toiminta kannattaa optimoida myös kesäolosuhteisiin sopivaksi. ”Oikein säädetty ja suunnattu sekä tasapainoinen ilmanvaihto takaavat miellyttävät sisäolosuhteet. Samalla vältytään vedontunteelta ja tarpeettomalta viilennykseltä”, Tolvanen sanoo.
Painovoimainen ilmanvaihto Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu kylmää ilmaa kevyemmän lämpimän ilman ylöspäin virtaamiseen sekä ulko- ja sisäilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään paine-eroon. Painovoimainen ilmanvaihto toimii paremmin kylminä vuodenaikoina, jolloin paine-ero on suurimmillaan ja huonommin lämpimämpinä vuodenaikoina.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana. Tarkasta myös LTO:n puhtaus, tiiveys ja LTO-nesteen oikea pitoisuus. Aseta sisäänpuhalluslämpötilat oikealle tasolle (max +18°C).
Tutustu ilmanvaihdon ylläpitoon ja energiatehokkaisiin käyttötapoihin: Ilmanvaihto kotona Energiatehokas ilmanvaihto 2012 (pdf) (873.1 KB) Lämpöpumppujen huolto- ja ylläpito Katso ohjeet oheisesta lämpöpumppujen huolto-ohjeesta, jossa on mukana myös asiaa lämmönjakojärjestelmän energiatehokkaasta ylläpidosta.