Siirry sisältöön

68 hakutulosta

Mahdollisuudet parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia olemassa olevassa pientalossa keskittyvät lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Uudistamalla teknisiä järjestelmiä (lämmitystä, lämmönjakoa, ilmanvaihtoa) tai esimerkiksi vaihtamalla lämmitysmuotoa ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä voidaan energiakustannuksia pienentää.
Suunnittelemalla, käyttämällä ja ylläpitämällä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiä oikein, energiaa ei kulu turhaan ja rakennuksessa saavutetaan hyvät sisäilmaolosuhteet.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Ohjelmoi ja säädä ilmavirrat tarpeen mukaan, hyödynnä osatehoja aikaohjelmissa. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana.
Koti ja asuminen Lisätietoa kodin ja asuminen energiankäytöstä: Koti ja asuminen Asiaa energiasta – Energiatehokkaan asumisen opas Energiafiksusti vapaalla – Painettava versio Energiafiksusti vapaalla – Verkkosivuversio Energiatehokas ilmanvaihto Energiatehokkuuden asukaskampanja Energieffektiv bosättningskampanj Energy Efficient Housing Campaign Lämmitä fiksusti: Kodin tilojen suositeltavat
Ilmanvaihto Ilmanvaihto ja jäähdytys on lämmityksen jälkeen toinen merkittävä kunnan energiankulutuksen kohde. Eri yksiköistä pitäisi kartoittaa voidaanko ilmanvaihdon tarpeetonta käyttöä vähentää esimerkiksi alentamalla ilmanvaihtoa sellaisina vuorokaudenaikoina, jolloin tilassa ei ole käyttäjiä.
Talotekniikan viestintäfoorumissa mukana alan keskeiset toimijat Talotekniikan viestintäfoorumin muodostavat 16 kiinteistö- ja rakentamisalan toimijaa, jotka edustavat sekä rakennusten omistajia että lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointialaa. Foorumin toimintaa koordinoi Motiva ympäristöministeriön toimeksiannosta.
Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.): aikaohjelmat säädöt asetusarvot hyötysuhteet, ja mittausten toimivuus. Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin.
Myös poissa ollessa ilmanvaihto pidetään minimiteholla, ei sammuteta. Suodatin kannattaisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Kesän tullessa lämmöntalteenotto sammutetaan ja lämmityskauden alkaessa kytketään päälle.
Ilmanvaihto Onko ilmanvaihto tarpeenmukainen? Tarkasta ilmamäärät, käyntiajat ja lämpötila. Olisiko nyt hyvä huolto- ja kunnossapitohetki? Jäähdytys Muista tarpeenmukaisuus, älä jäähdytä liikaa tai tyhjää tilaa. Valaistus Tarkasta aikaohjelmat ja valaistuksen ryhmittelyn tarpeenmukaisuus. Sähkölaitteet Tarkasta käyntiajat, ohjaukset ja säädöt. Eihän mikään ole päällä turhaan?
Tehosta ilmanvaihtoa öisin, kun ulkoilman lämpötila on viileämpää. Tehosta porrashuoneiden ilmanvaihtoa maksimilämpötilan alentamiseksi. Tutki, voiko ilmanvaihdon tuloilmaa jäähdyttää. Tarkista olemassa olevien jäähdytyslaitteiden asetusarvot. Vältä turhaa jäähdyttämistä. Selvitä aurinkosuojauksen parantamisen mahdollisuudet.