Siirry sisältöön

190 hakutulosta

Myös poissa ollessa ilmanvaihto pidetään minimiteholla, ei sammuteta. Suodatin kannattaisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Kesän tullessa lämmöntalteenotto sammutetaan ja lämmityskauden alkaessa kytketään päälle.
Koneellisessa ilmanvaihdossa poistuvasta ilmasta saadaan palautettua lämpöä tuloilmaan, mikä pienentää vedon tunnetta ja samalla ilmanvaihto saadaan toimimaan selvästi tehokkaammin niinä vuodenaikoina ja sääolosuhteissa, joissa painovoimainen ilmanvaihto toimii heikosti.
Ilmanvaihto Säätäkää ja käyttäkää ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Huolehtikaa, että ilmanvaihdon tehostuksessa on käytössä pakkasraja (esim. -11 astetta), jonka jälkeen ilmanvaihto ei mene tehostukselle. Lisätietoja ja ohjeita erityyppisten ilmanvaihtojärjestelmien toiminnan tarkastukseen sekä säätöön löytyy Korjaustieto-palvelusta.
Palvelurakennusten ilmanvaihto Palvelurakennusten ilmanvaihdon käytöllä, ilmavirtojen oikealla tasolla sekä painesuhteiden hallinnalla on merkittävä vaikutus rakennusten energiatehokkuuteen sekä sisäolosuhteisiin.
Älä laiminlyö ilmanvaihtoa vaikka mökki olisi kuukausia tyhjänä. Huomioi ilmaventtiilien asetukset, jotta ilmamäärät eivät ole turhan suuria. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihto tehostuu merkittävästi, kun sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero kasvaa. Alla muutama lämmitysvaihtoehto ja huomioitava asia erilaisiin tilanteisiin.
Ilmanvaihto Onko ilmanvaihto tarpeenmukainen? Tarkasta ilmamäärät, käyntiajat ja lämpötila. Olisiko nyt hyvä huolto- ja kunnossapitohetki? Jäähdytys Muista tarpeenmukaisuus, älä jäähdytä liikaa tai tyhjää tilaa. Valaistus Tarkasta aikaohjelmat ja valaistuksen ryhmittelyn tarpeenmukaisuus. Sähkölaitteet Tarkasta käyntiajat, ohjaukset ja säädöt. Eihän mikään ole päällä turhaan?
Tehosta ilmanvaihtoa öisin, kun ulkoilman lämpötila on viileämpää. Tehosta porrashuoneiden ilmanvaihtoa maksimilämpötilan alentamiseksi. Tutki, voiko ilmanvaihdon tuloilmaa jäähdyttää. Tarkista olemassa olevien jäähdytyslaitteiden asetusarvot. Vältä turhaa jäähdyttämistä. Selvitä aurinkosuojauksen parantamisen mahdollisuudet.
Vähentämällä ulkovaipan (katto, seinät ja ikkunat) kautta tapahtuvia lämpöhäviöitä ja kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon voidaan säästää lämmityksessä jopa useita kymmeniä prosentteja. Käytännössä rakennuksen ilmanpitävyyttä parannetaan: ikkunat tiivistetään, lisätään eristyksiä ja parannetaan esimerkiksi ilmanvaihdon lämmön talteenottoa.
Tärkeää on, että taloa tarkastellaan kokonaisuutena, jossa sen eri osat – rakenteet, lämmitys, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta – vaikuttavat toisiinsa. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian käyttöönotto on aina järkevää tarkastella isomman peruskorjauksen yhteydessä.
Tarkastuslista omatoimiseen kodin huoltoon ja ylläpitoon Asiaa energiasta – Energiatehokkaan asumisen opas Turvallista aurinkosähköä - järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohjeita Energiatehokkuuden asukaskampanja Energieffektiv bosättningskampanj Energy Efficient Housing Campaign Energiatehokas ilmanvaihto teollisuudessa Aurinkosähkön turvallisuusopas Valitse fiksusti: Valitse