Siirry sisältöön

122 hakutulosta

Yksi tapa selvittää sekä ilmanvaihdon että ilmastointijärjestelmän kunto on teettää ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmän kuntotutkimus. – Ennakoivilla korjauksilla voidaan välttää yllättävät järjestelmäviat, jotka aiheuttavat suunnittelemattomia käyttökatkoksia ja olosuhteiden heikkenemistä.
Lämmöntalteenotosta huolimatta energiakustannukset eivät käytännössä välttämättä pienene siirryttäessä painovoimaisesta koneelliseen ilmanvaihtoon, koska ilmanvaihtomäärät paranevat (kasvavat) runsaasti painovoimaiseen ilmanvaihtoon nähden ja lisäksi ilmanvaihtokoneen puhaltimet ja mahdollinen jälkilämmitysvastus kuluttavat jonkin verran sähköä.
Ilmanvaihto Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman.
Painovoimainen ilmanvaihto • Tarkistakaa korvaus- ja poistoilmareittien toiminta. • Tilatkaa tarvittaessa hormien nuohous ja venttiilien säätötyö LVI-urakoitsijalta. • Laatikaa yhteiset ohjeet asukkaille ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa varten.
Asuinrakennusten energian tai kokonaisenergian kulutusta laskettaessa on käytettävä ilmanvaihtokerrointa 0,5 1/h, jos suunniteltu ilmanvaihto ei ole tätä suurempi. Muiden kuin asuinrakennusten suunnitelmien laskelmissa on käytettävä ilmanvaihtokertoimena uudisrakentamisen vaatimukset täyttävää ar- voa, jos suunniteltu ilmanvaihto ei ole tätä suurempi.
Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein. Säädä koneellista ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, ohita lämmöntalteenotto kesäkaudella ja palauta toiminto heti kesähelteiden päätyttyä. Talviaikana säädä tuloilmaikkunan venttiili talviasentoon sekä pesuhuoneen lautasventtiili pienemmälle painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Tarkista käyttövesivaraajan lämpötila-asettelu. Suositus on 55–60 °C.
29.1.2024 8.00 Varmista kotisi asuinmukavuus talvikaudella Sydäntalvella on hyvä hetki tarkistaa, että kotisi lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset ja keskenään linjassa olevat säädöt pitävät huolen asumismukavuudesta ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia. Talvikaudella asuntoon tuleva raitisilma lämpiää eri tavoin käytettävän järjestelmän mukaan.
22.6.2020 10.00 Energiatehokkuus ylös ja kustannukset kuriin säästötakuulla Parantamalla ilmanvaihtoa, uudistamalla kiinteistöautomaatiota ja panostamalla esimerkiksi energiatehokkaaseen valaistukseen saadaan säästöjä monessa kiinteistössä.
Kesän jäähdytyskaudella on hyvä aika myös selvittää ilmastointijärjestelmän kunto esimerkiksi teettämällä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kuntotutkimus. Tutkimuksen jäähdytystarkastukset tehdään kun jäähdytys on käytössä. Lisätietoa löytyy verkosta: www.motiva.fi/ilmastointi.
Yleissääntönä voi todeta, että kannattavimmat säästötoimet kohdistuvat lämmityslaitteisiin, ilmanvaihtoon ja rakennuksen yläpohjan lisäeristykseen. Taloautomaatiolla energiansäästöä Talotekniikan optimoituun käyttöön ja ohjaamiseen voidaan valjastaa automaatio-järjestelmä.