Siirry sisältöön

42 hakutulosta

Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Mikäli tuloilma puhalletaan koneellisesti, kyseessä on tulo- ja poistoilmanvaihto, muussa tapauksessa vain poistoilmanvaihto. Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.
Ilmanvaihtoa ei siis saa missään tilanteissa pysäyttää kokonaan, eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi. Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.
Lämmöntalteenoton kesä- ja talviasento Koneellinen ilmanvaihto, jossa on lämmöntalteenotto, pitää säätää keväisin ja syksyisin. Kesällä tuloilma saadaan viileämmäksi, kun lämmöntalteenotto ohitetaan. Kesäajaksi myös ilmanvaihdon lämmityspatteri kytketään pois päältä, jottei se esimerkiksi yöaikaan lämmitä tarpeettomasti tuloilmaa.
Painovoimainen ilmanvaihto Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu kylmää ilmaa kevyemmän lämpimän ilman ylöspäin virtaamiseen sekä ulko- ja sisäilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään paine-eroon. Painovoimainen ilmanvaihto toimii paremmin kylminä vuodenaikoina, jolloin paine-ero on suurimmillaan ja huonommin lämpimämpinä vuodenaikoina.
Tällöin myös poissaolo-ohjauksella voidaan saavuttaa merkittäviä energiansäästöjä; lämmitys ja ilmanvaihto on mahdollista asettaa minimille poissaolon ajaksi ja palauttaa normaalitasolle kotiin palatessa, tarvittaessa jopa etäohjauksella. Ilmanvaihtoa voidaan kesäaikana tehostaa öisin, kun ulkoilma on viileämpää.
Testi kertoo, onko ilmanvaihto päällä. Käytä ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti. Käytä esimerkiksi poissaolo- tai yötuuletustilaa sekä tehostusta, kun käyt suihkussa, saunassa tai kuivatat pyykkejä. Muista käyttää lämmöntalteenoton kesä- ja talviasentoja oikein, jos kyseiset säädöt ovat olemassa. Miten muodostuu kotitalouden energia- ja vesilasku?
Ilmanvaihto Säätäkää ja käyttäkää ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Huolehtikaa, että ilmanvaihdon tehostuksessa on käytössä pakkasraja (esim. -11 astetta), jonka jälkeen ilmanvaihto ei mene tehostukselle. Lisätietoja ja ohjeita erityyppisten ilmanvaihtojärjestelmien toiminnan tarkastukseen sekä säätöön löytyy Korjaustieto-palvelusta.
Takaisin Vesikustannukset kuriin -juliste Julkaisun kieli Suomi Laajuus 1 sivua Julkaisuvuosi 2020 Lataa Vesikustannukset kuriin Lue Energiatehokas ilmanvaihto eDocker digipaper Kuvaus Vedensäästövinkkejä kotitalouksille.
Lue lisää 15.10.2021 Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa Hyvin toimiva ilmanvaihto on raikkaan ja terveellisen sisäilman perusedellytys. Hyvä sisäilma taas on yksi mukavan elämän elinehto. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan.