Siirry sisältöön

258 hakutulosta

Materiaalien- ja energiankäytön tehostaminen kannattaa, sillä usein se tuottaa myös kustannussäästöjä. Materiaalitehokkuutta voidaan kunnissa parantaa ja edistää erityisesti: hankinnoissa; kaavoituksella; rakennushankkeissa; jätehuollossa; ja palveluissa (sairaalat, koulut, tekniset palvelut).
Uusiutuvan energiankäytön vaikuttavuusarvio vuosilta 2010–2022 on koottu seuraavaan yhteenvetoon: Uusiutuvan energian vaikuttavuusarviointi 2023 (pdf) (891.7 KB)
Sen avulla suuri yritys voi selvittää energiankäyttönsä tehostamista, uusiutuvan energian käytön lisäämistä tai energiankäytön muuttamista vähähiiliseksi. Lue lisää
Jäähdytyksen lauhdelämpö voidaan siirtää esimerkiksi ilmanvaihtokoneen tuloilman esilämmitykseen, mikä tehostaa energiankäyttöä entisestään. Vinkit energiatehokkaampaan kylmäsäilytykseen ja -jäähdytykseen Esimies: Seuraa säännöllisesti säilytyslämpötiloja. Seuraa tuotteiden kiertoa ja vältä turhaa varastointia.
Teollisuuden vuotuisesta energiankäytöstä on katselmustoiminnan piiriin tullut lämmön ja polttoaineiden osalta 125,8 TWh ja sähkön osalta 47,1 TWh. Kuva 1. Energiakatselmustoimintaan myönnetty TEM-tuki ja katselmuskohteiden lukumäärä 1992–2018.
Energiakatselmuksen tavoite on vähentää kohteen energiakulutusta ja -kustannuksia sekä kohteen energiankäytöstä aiheutuvia CO2-päästöjä.
Työ osoitti lukuisia tapoja tehostaa energiankäyttöä. Lopputuloksena saatiin lähes täydellinen malli Kurikan Vesihuollon vedenjakelujärjestelmästä, joka käsittää kaikki verkostoon kuuluvat johdot, tonttijohtoja lukuun ottamatta. Mallinnusprojektin yhteydessä löydettyjen ratkaisujen yhteenlaskettu energiansäästöpotentiaali on vuosittain noin 200 MWh.
On tärkeää saada vastauksia sekä teollisuudelta että kuluttajilta, jotta voidaan varmistaa, onko vedenkäyttöön liittyvillä ympäristömerkinnöillä samanlainen vaikutus kuin energiankäyttöön liittyvillä merkinnöillä, jotka ohjaavat valmistajia ja markkinoita kohti energiatehokkaampia ja energiaa säästäviä tuotteita.
Energiatehokas vesihuoltolaitos Motiva, Vesilaitosyhdistys ja useat suomalaiset vesihuoltolaitokset ovat yhteistyössä koonneet tietoa ja kokemuksia energiatehokkuustoimista ja teknisistä ratkaisuista, jotka auttavat vesilaitoksia entistä fiksummassa ja taloudellisemmassa energiankäytössä.
Katselmustietojen säännöllinen päivittäminen tärkeää Aikaisemmin kohteissa tehtyjen katselmusten tietoja on tarpeellista jatkuvasti, esimerkiksi vuosittain, päivittää ja täydentää samalla, kun kohteessa seurataan toteutetun katselmuksen jälkeen energiankäytön ja energiatehokkuuden muuttumista ja kehittymistä ja tehtyjen tehostamistoimenpiteiden vaikutuksia.