Siirry sisältöön

115 hakutulosta

Ilmanvaihto ja kosteudenhallinta. Millaisia uusia ratkaisuja tulisijojen kehittyminen tarjoaa mökkiläisille? Aurinkopaneelit: kannattaako lomakotiin laittaa katto täyteen paneeleita ja mihin aurinkosähkö riittää muuten sähköttömällä mökillä?
Asunnon käyttötapa vaikuttaa energiansäästöön Kotona/poissa -tilanneohjauksella esimerkiksi sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat aina halutulla tavalla. Energiaa säästyy, kun lämmitys- ja ilmastointilaitteet on kytketty aina asumistilanteen mukaiselle tasolle ja muun muassa: Lämpötilan pudotuksia voidaan tehdä automaattisesti.
ylitarkastaja Ilkka Heikkilä , Etelä-Suomen aluehallintovirasto Energiatodistusrekisterin uudistus ARAn energiatodistusrekisteri – Ulla Laapotti (pdf) (1.4 MB) energia-asiantuntija Ulla Laapotti , Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA Pätevyyden uusiminen – Menettelyt ja kriteerit Energiatodistuksen laatija (FISE) (linkki FISEn verkkosivuille) toimitusjohtaja Marita Mäkinen , FISE Ilmanvaihto
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
Energiatehokas koti Materiaalikiertojen data-alusta ja ekosysteemi Aurinkosähkön paloturvallisuus -projekti 2020-2021 Energiatehokas lämmönsiirto teollisuudessa Energiatehokas vesihuoltolaitos Sähkökäytöt energiatehokkaiksi Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari Teollisen ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen Teollisuuden teknisen eristyksen energiatehokkuus Teollisuuskiinteistön ilmanvaihto
Videosarjan teemat ovat: Energiakorjauksen suunnittelu Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto Lämmöneristys Ilmalämpöpumppu Lämmityksen säätäminen Energiansäästövinkit Energiankulutuksen seuranta Kestävän rakentamisen koulutusmateriaalit ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja maksuttomia.
Perussäätö on hyvä tehdä silloin, kun talon eristystasoa parannetaan (julkisivujen tai yläpohjan lisäeristys, ikkunoiden uusinta tai tiivistys), lämmitysverkkoa kunnostetaan tai ilmanvaihtoa muutetaan. Monessa kerrostalossa hyödynnetään poistoilman lämmöntalteenottoa poistoilmalämpöpumppuratkaisulla. Optimaalista on suunnitella ilmanvaihto ja lämmitysratkaisu kokonaisuutena.
Hankinnan yhteydessä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota olemassa olevan ilmanvaihto- ja lämmönjakojärjestelmän korjaus- ja uusimistarpeisiin (esimerkiksi korvausilma, ilmanvaihdon puhaltimet, kaukolämpölaitteisto).
Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. Kulutusjousto on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.
Säädä lämmitystä ja ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Lämpötila nousee ihan itsestään, kun tuvassa on paljon väkeä ja hella paahtaa punaisena jouluruokia. Oikea ratkaisu on säätää lämmitystä pienemmälle jo ennen lämpökuorman syntymistä, jotta lämpöä ei tarvitse tuulettaa ulos.