Siirry sisältöön

80 hakutulosta

Tällöin myös poissaolo-ohjauksella voidaan saavuttaa merkittäviä energiansäästöjä; lämmitys ja ilmanvaihto on mahdollista asettaa minimille poissaolon ajaksi ja palauttaa normaalitasolle kotiin palatessa, tarvittaessa jopa etäohjauksella. Ilmanvaihtoa voidaan kesäaikana tehostaa öisin, kun ulkoilma on viileämpää.
Ilmanvaihto talvikuntoon Hyvä sisäilma koostuu lämpötilan ohella toimivasta ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtojärjestelmien kesäasetukset on nyt säädettävä talviasentoon, suodattimet puhdistettava ja lämmöntalteenottolaite kytkettävä toimintaan. Suur-Uski korostaa, että energiansäästön nimissä ilmanvaihtoa ei saa missään tilanteessa sulkea tai estää.
Ilmanvaihto Aseta käyntiajat tilojen todellisten käyttöaikojen mukaan, porrasta käyntiinlähdöt. Varmista aina kuitenkin riittävä ilmanvaihto. Ohjelmoi ja säädä ilmavirrat tarpeen mukaan, hyödynnä osatehoja aikaohjelmissa. Varmista lämmöntalteenottolaitteiden (LTO) toiminta esimerkiksi kaksi kertaa lämmityskauden aikana.
Testi kertoo, onko ilmanvaihto päällä. Käytä ilmanvaihtoa tarpeenmukaisesti. Käytä esimerkiksi poissaolo- tai yötuuletustilaa sekä tehostusta, kun käyt suihkussa, saunassa tai kuivatat pyykkejä. Muista käyttää lämmöntalteenoton kesä- ja talviasentoja oikein, jos kyseiset säädöt ovat olemassa. Miten muodostuu kotitalouden energia- ja vesilasku?
Myös poistoilman hiilidioksidipitoisuutta tai haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) määrää voidaan tarkastella antureilla, jolloin ilmanvaihtoa tehostetaan tarvittaessa. Ilmanvaihdon säätämisessä voidaan hyödyntää myös läsnäoloantureita. Mitä enemmän tiloista on saatavissa sisäilman laadun informaatiota, sitä paremmin ilmanvaihtoa voidaan optimoida.
Ilmanvaihto Ilmanvaihto ja jäähdytys on lämmityksen jälkeen toinen merkittävä kunnan energiankulutuksen kohde. Eri yksiköistä pitäisi kartoittaa voidaanko ilmanvaihdon tarpeetonta käyttöä vähentää esimerkiksi alentamalla ilmanvaihtoa sellaisina vuorokaudenaikoina, jolloin tilassa ei ole käyttäjiä.
Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta Viimeistään kevään siitepölykauden päätyttyä ilmanvaihdon suodattimet ja tuloilmaventtiilit on syytä puhdistaa, jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja energiataloudellisesti. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tulo- ja poistoilmaventtiilien puhtaus sekä tuloilmaventtiilin avaaminen täysin parantavat kesäaikaista ilmanvaihtoa.
Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.): aikaohjelmat säädöt asetusarvot hyötysuhteet, ja mittausten toimivuus. Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin.
Talotekniikan viestintäfoorumissa mukana alan keskeiset toimijat Talotekniikan viestintäfoorumin muodostavat 16 kiinteistö- ja rakentamisalan toimijaa, jotka edustavat sekä rakennusten omistajia että lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointialaa. Foorumin toimintaa koordinoi Motiva ympäristöministeriön toimeksiannosta.
Ilmanvaihto Säätäkää ja käyttäkää ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Huolehtikaa, että ilmanvaihdon tehostuksessa on käytössä pakkasraja (esim. -11 astetta), jonka jälkeen ilmanvaihto ei mene tehostukselle. Lisätietoja ja ohjeita erityyppisten ilmanvaihtojärjestelmien toiminnan tarkastukseen sekä säätöön löytyy Korjaustieto-palvelusta.