Siirry sisältöön

21 hakutulosta

Pelletit varastoidaan siiloon kattilahuoneen läheisyyteen. Siilon on oltava täysin kuiva, pölytiivis ja sähkötön. Omakotitalossa sopiva siilon koko on noin 8 m³, jolloin siihen mahtuu vuoden pellettien tarve eli noin 4 tonnia pellettejä (6,5 m³). Pelletit siirretään varastosta polttimelle siirtoruuvilla.
Oljesta voidaan puristaa myös pellettejä tai brikettejä, jolloin polttoaineen tiheys kasvaa ja käsittely helpottuu. Aurinkovoimala pellolle Mikäli maataloudessa hyödynnetään erityisen hankalasti viljeltävää tai huonosti tuottavaa peltoalaa, voidaan selvittää soveltuisiko se viljelyn sijasta paremmin energiantuotantoon sijoittamalla pellolle aurinkovoimalaitos.
Siihen mahtuu hyvin kuusi kuutiota pellettiä eli keskikokoisen omakotitalon vuoden lämmitykseen tarvittava määrä polttoainetta. Ohjeen on suunnitellut Kaj Fagerholm. Motiva ja suunnittelija eivät vastaa ohjeen tulkinnasta aiheutuvista ongelmista.
Lisäksi pellettejä syöttävä automatiikka tarvitsee sähköä. Pellettitakoissa on automaattisytytys. Pellettitakan säiliön mahtuu usean päivän pellettitarve. Pellettitakan merkittävä etu on se, että sen tuottamaa lämmitystehoa voidaan säätää. Takan tuottama lämpö siirretään huonetilaan puhaltimilla.
Jos kaukolämpölaitoksen polttoaineena käytetään uusiutuvaa energiaa (puu, hake, pelletti, biokaasu), ympäristövaikutukset vähenevät edelleen. Lisää aiheesta: Lämpöä kotiin keskitetysti – Kaukolampö
Siilon suositeltu koko on noin 8 m 3 , johon mahtuu keskimäärin vuoden pelletit. Pellettipoltin voidaan usein asentaa myös öljy- ja puukattiloihin. Pelletit valmistetaan puusepän- ja sahateollisuuden sivutuotteista. Maalämpöpumppu, MLP Maalämpö kerää lämpöä maaperästä, kalliosta tai vesistöstä.
Asentajaluettelo Alla olevasta luettelosta voit hakea omaan tarpeeseesi sopivaa aurinkolämpö-, aurinkosähkö-, biolämpö- (esimerkiksi pelletti ja hake) ja lämpöpumppuasentajaa. Asentajaa voi hakea paikkakunnalla, yrityksen nimellä tai asentajatyypillä. Pudotusvalikosta voi valita asentajatyypiksi Aurinkolämpö, Aurinkosähkö, Biolämpö tai Lämpöpumppu.
Eri lämmitysmuodoilla voidaan käyttää seuraavia arvioita yhden lämminvesikuutiometrin lämmittämisessä: kaukolämpö tai sähkökattila 58 kWh/vesi-m 3, öljy 7 öljy-litraa/vesi-m 3 (oletushyötysuhde 80 %), pelletti 16 pelletti-kg/vesi-m 3 (oletushyötysuhde 80 %), maalämpöpumppu 23 kWh/vesi-m 3 (oletuslämpökerroin 2,5), maakaasu 6 maakaasu-m 3 /vesi-m 3 (oletushyötysuhde 90 %).
Pelletti-/puukattilan hankinta Sopii kuumaankin patterijärjestelmään, edellyttää pellettivarastoa ja jonkin verran omatoimisuutta. Puulämmitys edellyttää puuvarastoa ja aktiivista toimintaa. Selvitä paikallinen polttopuun hintataso, jos ei ole omaa metsää. Tehostamistoimien toteuttamisjärjestyksellä on merkitystä : Tehostamistoimien valintaan tarvitaan suunnitelmallisuutta.
Halkojen sijaan myös pellettejä voi polttaa takassa pellettikorissa. Katso video: Niksejä oikeaan puunpolttamiseen – Sytytä takka oikein Takan käyttö energiaa säästävästi: Polta kuivaa puuta. Tuo polttopuut etukäteen sisälle lämpiämään.