Siirry sisältöön

78 hakutulosta

Lämmöntalteenotto vesihuoltolaitoksilla Vesihuoltolaitoksilla primäärilämmön tarvetta voi kannattavasti korvata lämmöntalteenotolla (LTO) ja lämpöpumpuilla. Lämpöenergiaa voi ottaa vesihuoltolaitoksilla talteen muun muassa prosessin hukkalämpövirroista, käsiteltävästä vedestä ja poistoilmasta.
Käytännössä kaikkiin uusiin taloihin rakennetaan koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. Ilmaa poistetaan keittiöstä, pesutiloista ja vaatehuoneista. Poistettava lämmin ilma kulkee lämmöntalteenottolaitteen eli LTO-laitteen läpi, jossa siitä otetaan mahdollisimman paljon lämpöenergiaa talteen.
Energiatehokkainta on varustaa ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla, jolloin poistoilman lämpöä voidaan hyödyntää tuloilman lämmityksessä. Kaikki ilmanvaihtokoneet vaativat puhdistusta ja säätämistä, jotta ne toimivat oikein ja energiatehokkaasti. Väärin mitoitettuina tai säädettyinä sisäilman laatu kärsii ja aiheutuu vedon tunnetta ja melua.
Poistoilmalämpöpumpun lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteen laskentaesimerkit  lämmöntalteenotto poistoilmasta lämpöpumpulla tuloilmaan  lämmöntalteenotto poistoilmasta lämmönsiirtimellä ja lämpöpumpulla tuloilmaan  lämmöntalteenotto poistoilmasta lämmönsiirtimellä tuloilmaan ja lämpöpumpulla varaajaan Liite 1.
Käytävä- ja WC-tilojen ilmanvaihtokoneen poistoilman lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde, käyttöajan ulkopuoliset ilmavirrat Rakennuksen poistoilman lämmöntalteenoton vuosihyötysuhteeksi (E-lukulaskentaan) saatiin alla olevan mukaisesti 68 %. 30 Liite 2, kuva 4. Koko rakennuksen poistoilman lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde 31
Vaatimus lämmöntalteenotosta olisi epätarkoituksenmukainen, koska painovoimaiseen ilmanvaihtojärjestelmään soveltuvia toimintavarmoja lämmöntalteenoton toteutusratkaisuja ei ole yleisessä käytössä. Lisäksi lämmöntalteenotto saattaa estää painovoimaisen ilmanvaihdon suunnitelmien mukaisen toiminnan.
Lämmöntalteenoton jälkeinen tuloilman lämpötila.
Lämmöntalteenoton jälkeinen tuloilman lämpötila.
Tässä yhteydessä olisi järkevää harkita koko ilmanvaihtolaiteen vaihtamista uuteen ja paremmalla lämmöntalteenoton hyötysuhteella varustettuun malliin. Nykyisen ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenoton hyötysuhde on varsin vaatimaton 49 prosenttia ja uudemmilla koneilla on mahdollista päästä jopa yli 80 prosentin vuosihyötysuhteisiin.