Siirry sisältöön

23 hakutulosta

Työmaan logistiikka Rakennustyömaan toimivuutta kannattaa suunnitella, jotta rakennusmateriaalien käyttö olisi tehokasta. Varsinkin eristemateriaalit, puutavara, elementit, ilmastointiputket, ikkunat ja ovet on suojattava huolellisesti kosteudelta ja lialta. Toimintatapoja kehittämällä materiaalihävikki voidaan jopa puolittaa.
Työn laatu: Huolellisuus työmaalla on ehdoton edellytys energiatehokkaan kodin rakentamisessa. Pääsuunnittelija vastaa suunnitelmien yhteensopivuudesta. Vastaava työnjohto tai työmaan valvoja varmistavat, että urakat toteutetaan sopimusten mukaisesti.
Työmaan valvonta Rakennustyömaan valvontaan osallistuvat henkilöt: Vastaava työnjohtaja on tärkeä henkilö rakennustyömaalla. Hän vastaa kaikesta mitä työmaalla tapahtuu. Vaikka lopullinen vastuu rakentamisesta onkin rakennuttajalla, vastaava työnjohtaja on rakennuttajan luottohenkilö työmaalla. Siksi vastaavan työnjohtajan valintaan kannattaa erityisesti panostaa.
Työmaa Rakentamisvaihe on vähintään yhtä tärkeä vaihe energiatehokkaan talon toteuttamisessa kuin hyvä suunnittelu. Huolellisella toteutuksella voidaan vaikuttaa rakennuksen energiankulutukseen. Esimerkiksi hyvään ilmatiiveystasoon päästään käytännössä ilman lisäkustannuksia, kun käytetään mietittyjä rakenneratkaisuja ja työt, esimerkiksi ilmasulun asentaminen, tehdään huolella.
Moduuli 8: Muovit infrarakentamisen työmaalla Muovit infrarakentamisen työmaalla -moduulin tavoitteena on, että osallistuja tietää mikä jätehuoltosuunnitelma on, tuntee muovien keräyksen ja lajittelun periaatteet sekä osaa ohjeistaa työmaalla työntekijöitä muovien lajittelussa.
Lopputulokseen vaikuttavat muun muassa työmaan organisointi, aikataulut, olosuhteet, tekijöiden osaaminen ja asenne sekä työmaan valvonta. Hyvä ilmanpitävyys on ehdoton edellytys rakennettaessa matala- tai passiivienergiataloa. Ilmatiiveyden saavuttaminen vaatii hyvin suunniteltujen rakenteiden lisäksi huolellista työtä rakennustyömaalla.
Rakennusmateriaalien val­ mistus, rakentamisen toimet työmaalla, rakennuksen käyttö, huollot, korjaukset sekä lopul­ ta purkaminen, jätteenkäsittely ja kierrätys tuovat kaikki oman lisänsä rakennuksen elinkaaren aikaiseen hiilijalanjälkeen. Jo nyt hankintalaki mahdollis­ taa ympäristökriteerien käyttämi­ sen julkisten hankintojen valinta­ kriteerinä.
Jo nykyisellään monet tilaajat vaativat muovien kierrätystä rakentamisen työmailla, mutta kierrätyksessä on silti parantamisen varaa. Kunnilla ja kaupungeilla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa muovien kierrätykseen liittyviin asenteisiin ja käytäntöihin rakentamisessa.
Tutustu tehtyihin green dealeihin: Rakentamisen muovit green deal -sopimus Muovikassisopimus (2016-2025) Autoalan ja valtion välinen green deal -ilmastosopimus (2018-2025) Green deal -sopimus valtakunnallisen öljyjätehuollon kehittämisestä Työkonealan green deal -sopimus Kestävän purkamisen green deal -sopimus Päästöttömät työmaat – kestävien hankintojen green deal -sopimus Haitallisten
Osana projektia tulevia vaatimuksia peilataan myös Päästöttömät työmaat green deal sopimukseen. Lue Väyläviraston sivuilta lisää kunnossapitokaluston ympäristövaatimusten laadinnasta Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Taneli Varis taneli.varis@motiva.fi Väylävirasto kehittämispäällikkö Anne-Mari Haakana Anne-mari.haakana@vayla.fi Palaa otsikoihin