Siirry sisältöön

19 hakutulosta

Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet – Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.
Elintarvikeala vähensi materiaalitehokkuuden sitoumuksilla vuosina 2019-2021 ruokahävikkiä 11,9 miljoonaa kiloa, jätteitä 4 miljoonaa kiloa ja säästi rahaa 17,7 miljoonaa euroa. Kolmen vuoden aikana ruokahävikkiä pystyttiin vähentämään lähes 12 miljoonaa kiloa.
Älyvaaka auttaa vähentämään ruokahävikkiä suunnitelmallisesti Suomessa ravintola-alalla syntyy ruokahävikkiä 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Digitaalinen omavalvontapalvelu, Chefstein auttaa keittiöammattilaisia tehostamaan toimintaansa ja vähentämään hävikkiä.
Suomi on muiden EU-maiden tavoin sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Tästä syystä raportoinnin tuloksia seuraavat mielenkiinnolla kolme sitoumusosapuolena olevaa ministeriötä. Ensimmäisen kolmivuotiskauden tulokset valmistuivat marraskuussa 2022. Ruokahävikkiä vähennettiin lähes 12 miljoonaa kiloa.
Arlan tuotantoprosessi laitettiin suurennuslasin alle – Materiaalitehokkuus osoittautui tärkeäksi vastuullisuuden mittariksi Ruokahävikkiä on onnistuttu elintarviketeollisuudessa vähentämään erityisen paljon tuotantoprosesseja tehostamalla. Tämä kävi ilmi materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisen raportointikauden tuloksista.
Mukana on myös kysymykset lähi- ja luomuruuan osuuksista ruokapalveluissa sekä ruokahävikistä. Vastaajat kutsutaan tulosten julkistustilaisuuteen Kaikki kyselyyn vastanneet ja yhteystietonsa jättäneet saavat kutsun tulosten julkistustilaisuuteen, joka järjestetään alkuvuodesta 2023. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Kyselyyn voi vastata 14.10.2022 saakka.
Myös ruokahävikkiä on onnistuttu vähentämään hankinnoilla. Se on onnistunut pakkauskokoja optimoimalla siten, että ne vastaavat paremmin erikokoisten ravintoloiden tarvetta. Kaikilta alihankkijoilta edellytetään Leijona Cateringin eettisen kriteeristön noudattamista. Leijona Cateringin hankintaprosessi on auditoitu vuonna 2013 ISO 9001 -sertifioinnin yhteydessä.
Tässä paikallisessa kampanjassa energiansäästö oli ikään kuin kytketty laajempaan kokonaisuuteen, jossa oli mukana muun muassa ruokahävikki”, arvioi erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta. Kunnat ja kuntayhtymät -kategoriassa oli 18.10.2022 mennessä 118 ilmoittautunutta tahoa.
Myös ruokahävikki on tarkassa syynissä. Sen määrää seurataan keittiötasolla päivittäin, ja koko organisaation tasolla noin neljä kertaa vuodessa. Ruokaa pyritään tekemään oikeita määriä. Paikallisten eläkeläisjärjestöjen kanssa on tehty sopimus, että järjestöt voivat hakea maksutta ylijäänyttä ruokaa.
Ensimmäisellä kaudella 2019–2021 sitoumukseen liittyneet 17 yritystä onnistuivat vähentämään ruokahävikkiä, muovin käyttöä, jätettä ja kasvihuonekaasupäästöjä. Tuloksiin päästiin prosessien materiaalitehokkuutta parantamalla, sivuvirtoja hyödyntämällä ja kierrätysastetta nostamalla. Erinomaiset tulokset kannustavat toimijoita nyt uudelle sopimuskaudelle.