Siirry sisältöön

27 hakutulosta

Lisätiedot: TEM teollisuusneuvos Pekka Grönlund puh. 029 506 4815 U-kirjelmä (23.9.2021) eduskunnalle komission ehdotuksesta: Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/2001 (uusiutuvan energian direktiivi) muuttamisesta Palaa otsikoihin
Sähkön alkuperätakuut avuksi Uusiutuvat energialähteet on määritelty direktiivissä 2001/77/EY1. Direktiiviä voi käyttää perusteena sähkön hankinnassa. Kun tavoitteena on tehokas yhteistuotanto, sen määritelmä löytyy direktiivistä 2004/8/EY. Sähkön alkuperä on mahdollista todentaa alkuperätakuita koskevalla järjestelmällä tai vastaavalla.
Ensi kertaa käyttöönotettaville henkilö- ja pakettiautoille näitä direktiivejä sovelletaan 1.10.2003 alkaen, jolloin myös niiden pakolliset turvavarusteet tulee olla merkittynä tyyppihyväksyntätietoihin. Direktiiviä 96/27/EY sovelletaan sellaisten M1- ja N1-luokkien ajoneuvoihin, joiden matalimman istuimen R-piste on enintään 700 mm maan pinnasta.
Lakiesityksellä myös toimeenpantaisiin uudelleenlaadittu uusiutuvan energian direktiivi (ns. REDII) rakennuslupakäsittelyn osalta.
Komissio on ehdottanut uusiutuvan energian direktiiviin muutoksia laajasti yksittäisiä artikloja lukuun ottamatta. Lisäksi komissio on laajentamassa direktiivin soveltamisalaa teollisuuden uusiutuvan energian ja vedyn käyttöön, systeemi-integraatioon, PPA-sopimuksiin (sähkönhankintasopimuksiin) sekä merituulivoimaan liittyen.
Sertifiointijärjestelmän taustalla on uusiutuvan energian RES-direktiivi (Uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä sekä direktiivien 2001/77/EY ja 2003/30/EY muuttamisesta ja myöhemmästä kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/28/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, 14 artiklan 3 ja 4 kohta liite IV), jonka toimenpiteiden
Toimenpiteen kesto (uusi tai kehitetty toimenpide): Työ liittyy vuonna 2021 ja 2022 käynnissä olevaan direktiivien – EED, EPBD ja REDII – uusimiseen. Tilanne 2023: Tarkasteltu direktiivien uusimisen mukanaan tuomat muutostarpeet korjausrakentamisen strategian toimeenpanoon.
Suomessa direktiivin velvoitteet on päätetty toteuttaa jatkamalla ja laajentamalla vapaaehtoista neuvontamenettelyä pakollisten tarkastuksien sijaan. ”Talotekniikan oikeilla säädöillä ja kunnossapidolla on väliä. Parempi energiatehokkuus myös usein kohentaa asumisviihtyvyyttä ja säästää rahaa.
Lailla pannaan täytäntöön EU:n puhtaita julkisia ajoneuvohankintoja koskevan direktiivin vaatimukset, joita tulee soveltaa 2. elokuuta 2021 alkaen. Hallituksen esitys lähetetään seuraavaksi lainsäädännön arviointineuvostolle, joka antaa lausunnon lakiluonnoksesta. Ministerityöryhmä sai tiedoksi Suomen ensimmäisen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategian.