Siirry sisältöön

61 hakutulosta

Ilmanvaihto Ilmanvaihdolla huolehditaan siitä, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Talosta poistetaan epäpuhdasta ilmaa ja tilalle tuodaan raitista ilmaa. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon suunnittelu kannattaa tehdä huolella. Ilmanvaihtokoneisiin on usein saatavissa niin sanottu allergiasuodatin lisäsuodattimeksi.
Apua yötuuletuksesta Yötuuletuksella voidaan viilentää sisäilmaa ennen päivän kuumimpia hetkiä sekä jäähdyttää rakenteita, jolloin myös viilennystarve vähenee.
Hyvä ja terveellinen sisäilma Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.
Ilmalämpöpumput Ilmalämpöpumppu (ilma-ilmalämpöpumppu) siirtää lämpöenergiaa ulkoilmasta ja luovuttaa sen suoraan sisäilmaan. Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää myös sisäilman viilentämiseen. Ilmalämpöpumppu lämmittää/jäähdyttää käytännössä vain sitä tilaa johon se on asennettu.
Tämän seurauksena ilma liikkuu hallitsemattomasti, minkä vuoksi rakenteiden sisältä tai ulkoilmasta voi kulkeutua epäpuhtauksia sisäilmaan.
Mallista riippuen poistoilmalämpöpumpulla voidaan myös viilentää sisäilmaa. Poistoilmalämpöpumppu on luonteva valinta matalaenergia- tai passiivitason uudistalossa, koska näissä tilojen lämmittäminen ei vaadi suurta energiamäärää vuositasolla.
Katu- ja siitepölyn tukkimat suodattimet on hyvä pestä tai vaihtaa uusiin raikkaan ja puhtaan sisäilman varmistamiseksi. Lämmityskauden ulkopuolella on myös järkevää teettää perushuollot ja talvella havaittujen vikojen korjaukset.
Ilmanvaihto kotona Ilmanvaihdolla varmistetaan, että talossa on hyvä ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta voit asukkaana vaikuttaa hyvään sisäilman laatuun ja energiatehokkuuteen. Selvitä, millainen ilmanvaihtoratkaisu kotonasi on, ja huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta.
Markkinoilla on myös kuivanapitolämmitysjärjestelmiä, jotka säätävät sisäilman lämpötilaa sisäilman suhteellisen kosteuden perusteella. Kosteuden hallintaan perustuvissa kuivanapitolämmitysjärjestelmissä pakkassäällä, kun ilma on kuivaa, lämmitystä voidaan rajoittaa perinteistä kuivanapitolämmitystä enemmän.
Koska lämmönlähteenä on aina talosta poistettava 21–25 -asteinen sisäilma, poistoilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä lähes vakioteholla vuoden ympäri. Kesäaikaan ja erilaisten lämpökuormien myötävaikutuksella poistoilman lämpötila on kesällä ja keväällä hieman korkeampi kuin talvella.