Siirry sisältöön

15 hakutulosta

SÄÄDÄ JA KÄYTÄ Huonelämpötilat, patterit ja termostaatit Asuntojen huonelämpötilat ovat usein suositeltua korkeampia. Myös Sähkölämmityksen seurantaohjelma Elvarin seurantakohteissa lämpötilan alentaminen oleskelutiloissa 21-22 °C:een toi näkyvää säästöä sähkönkulutukseen.
Lisäksi palautetaan huonelämmittimien asetukset haluttuun huonelämpötilaan. Tällöin ilmalämpöpumpun ja huonelämmittimien ajojärjestys säilyy, ja huonelämpötila pysyy halutulla tasolla. Kaikkein kovimmilla pakkasilla kannattaa harkita ilmalämpöpumpun pysäyttämistä, ja huonelämmittimien asettelua normaalille halutulle huonelämpötilalle.
Termostaattiosa säätää patterin lämpötilaa huonelämpötilan mukaan. Jotta termostaattinen patteriventtiili toimii kunnolla, on asennuksessa huolehdittava siitä, että termostaattiosa pystyy tuntemaan huonelämpötilan esteettä.
Yhdistelmälämmittimen avulla pystyy muuttamaan huonelämpötilaa nopeammin, koska ilman mukana lämpö kulkeutuu nopeammin kuin säteilynä. Yhdistelmälämmitintä käytettäessä voidaan hyödyntää tehokkaammin ilmaislämpöä (esimerkiksi takka, ilmalämpöpumppu, aurinko), koska lämmitin voidaan säätää aina todellisen tarpeen mukaan.
Lämmitysverkon perussäädöllä varmistetaan, että laitteisto on tasapainossa ja huonelämpötilat ovat sopivalla tasolla ja samanlaiset rakennuksen eri osissa. Lämpötilojen valinnassa pyritään mahdollisimman mataliin lämpötiloihin. Paikalliselta kaukolämmönmyyjältä saa tietoa lämmönjakokeskuksen uusintaan.
Sähköinen ja vesikiertoinen lattialämmitys Sähköistä lattialämmitystä säädetään erityisesti pesutiloissa usein yhdistelmätermostaatilla, joka mittaa lattian lämpötilaa ja huonelämpötilaa. Vesikiertoista lattialämmitystä säädetään pääasiassa muuttamalla lämmitysveden lämpötilaa ulkolämpötilan perusteella.
Jos huonelämpötilaa ei voi keskitetysti laskea, ohjeistakaa asukkaita tekemään säätö itse. Ohjeistakaa asukkaita mukavuuslattialämmityksen säädössä: oikea lämpötila, ajastinten käyttö sekä lämmityksen sulkeminen esim. pidemmän poissaolon ajaksi vähentää energiankulutusta.
Astetta alemmas, asumisterveyttä unohtamatta Tehokkain energiansäästön toimenpide on huonelämpötilan laskeminen. Suosituslämpötila asuinhuoneissa on +18–20 astetta, eikä sitä pidä asumisterveyssyistä alittaa. Lämmön karkaamista ja vedon tunnetta sen sijaan voi ehkäistä pitämällä kaihtimet ja verhot suljettuina.
Arvo pätee, kun sisäänpuhalluslämpötila on huonelämpötilan luokkaa tai yli. Matalammilla sisäänpuhalluslämpötiloilla huonelämmittimien lämmitystarve lisääntyy eli ne alkavat Viihtyvyydelle ja ilmanvaihdon toiminnalle paras tilanne on, kun sisäänpuhallusilman lämpötila on joitakin asteita huonelämpötilaa alhaisempi. Näin tuloilma sekoittuu hyvin huonetilan oleskeluvyöhykkeellä.