Siirry sisältöön

14 hakutulosta

Puutteellisesti ja huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon toimivuudesta on huolehdittava kunnolla. Painovoimainen ilmanvaihto Vanhoissa kerros- ja pientaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto.
Kun ikkunat on tiivistetty, säädä huonelämpötilat ja ilmanvaihto sopivaksi. Näin arvioit ikkunoiden tiivistystarpeen: Silmämääräisesti katsottuna tiiviste repsottaa tai kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta. Tiiviste ei ole elastinen. Tiiviste on liian ohut (ei litisty lainkaan). Ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita (maali hilseilee, pinta lahonnut).
Näin talvella liiankin tehokas painovoimainen ilmanvaihto hidastuu ja vedon tunne vähenee. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan. Vedontunnetta saattaa aiheuttaa myös liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 astetta.
Painovoimainen ilmanvaihto: Asenna poistopuhallin tai vedonparantaja. Hyödynnä ristivetoa viilennyksessä. Poistoilmanvaihto: Säädä ilmanvaihtokoneen asetusarvot. Hyödynnä ilmanvaihdon tehostusta öisin hellekaudella. Tulo-poistoilmanvaihto: Säädä ilmanvaihtokoneen asetusarvot. Hyödynnä ilmanvaihdon tehostusta öisin hellekaudella.
Tavoitteena on, että sisälämpötila on ainakin 3–5 astetta lämpimämpi kuin ulkolämpötila, tällöin sisäilmankosteus alenee ja painovoimainen ilmanvaihtokin toimii paremmin. Kuivanapitolämmitys on aina parempi vaihtoehto mökille kuin kaiken lämmityksen sulkeminen kokonaan. Kuivanapidon voi tehdä Suomessa pakkasvahtia käyttäen.
Koneellisessa ilmanvaihdossa poistuvasta ilmasta saadaan palautettua lämpöä tuloilmaan, mikä pienentää vedon tunnetta ja samalla ilmanvaihto saadaan toimimaan selvästi tehokkaammin niinä vuodenaikoina ja sääolosuhteissa, joissa painovoimainen ilmanvaihto toimii heikosti.
Jos huoneiston ilmanvaihtojärjestelmä on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto, niin kylmä ulkoilma tulee suoraan huoneistoon, jossa se sekoittuu lämpimään sisäilmaan. Tällöin lämmitysjärjestelmä lämmittää kotia ja samalla ulkoa tulleen kylmän ilman mukavuustasolle.
Kohdetiedot • Sijainti: Riihimäki • Kaksi asukasta • Rakennusvuosi: 1953 2 • Lämmitetty kerrosala 127 m sekä lämmin piharakennnus 45 m2 • Lämmitystapa: suora sähkö lämmityspattereilla, ilmalämpöpumppu ja kaksi varaavaa takkaa • Painovoimainen ilmanvaihto • Kokonaisenergiankulutus noin 13 500 kWh/a Kokonaisenergiankulutus kWh 25000 20000 15000 10000 5000 0 2003 2006 2007 2008 2009 1)
2 • Lämmitetty kerrosala 120 m sekä 2 lämmin autotalli 58 m • Lämmitystapa: sähköpattereilla, ilmalämpöpumppu • Painovoimainen ilmanvaihto • Kokonaisenergiankulutus noin 13 500 kWh/a kWh Säästö suhteessa vertailuvuoteen 2009 10000 8000 6000 4000 2000 0 2010 2011 2012 Tavoitearvoja erilaisten sähkölämmitteisten talotyyppien energiankulutukselle, kWh/vuosi Sähkön Käyttöveden Kotitalous
Ilmanvaihto Tutustu kotisi ilmanvaihtojärjestelmään ja tee tarpeenmukaiset huolto- ja säätötoimet säännöllisesti. Painovoimainen ilmanvaihto Huolehdi riittävästä korvausilman saannista ympäri vuoden. Tuuleta tarvittaessa ristivedolla ikkunoiden kautta. Säädä venttiilien asetuksia vuodenaikojen mukaan.