Siirry sisältöön

22 hakutulosta

Kaukolämpö vai maalämpö omakotitaloon Rakennamme omakotitaloa, jossa on mahdollista liittyä kaukolämpöverkkoon. Kumpi on järkevämpi vaihtoehto: kaukolämpö vai maalämpö? Vastaus: Lämmitysjärjestelmän valintaa voi tarkastella usealta kannalta, sillä valinnan järkevyys ja kannattavuus koostuvat monista tekijöistä.
Ilma-vesi -lämpöpumppu vai maalämpö taloon, jossa on vesikiertoinen lattialämmitys? Asun 200-neliöisessä talossa pääkaupinkiseudulla. Talossa on vesikiertoinen lattialämmitys. Kannattaako valita ilma-vesi -lämpöpumppu vai maalämpö? Vastaus: Kummatkin ovat järkeviä vaihtoehtoja kyseisessä tapauksessa.
Kallioperän puolesta myös maalämpö on mahdollinen ratkaisu. Vastaus: Rakennuksen koon perusteella maalämpö ei ole välttämättä ole kannattavin ratkaisu, etenkin kun kyseessä on uudistalon rakenteellinen energiatehokkuus eli kulutustaso pieni.
Kohteessa käytettiin ennen maalämpöön siirtymistä sähkön rinnalla puuta 4–5 m³ vuodessa. Puu kannattaisi ottaa käyttöön myös maalämmön rinnalla ainakin kylmimpään talviaikaan lämmityshuippujen leikkaamiseksi.
Hän kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi investointi maalämpöön tehdään useammaksi vuosikymmeneksi ja se on taloudellisesti kannattava, riippumatta siitä saako hankkeeseen tukia vai ei.
Vastaus: Öljylämmityksen vaihtamiseen on saatavilla 4 000 eur tukea, kun öljylämmityksestä luopuu samalla kokonaan vaihtaen sen ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Voisin arvioida ilma-vesilämpöpumpun olevan kiinnostava ratkaisu teidän kohdalla.
Geoenergia 4.6.1 Maalämpö Maalämpö (kalliolämpö ja pintamaalämpö) on tavallisin tapa hyödyntää geoenergiaa.
Maalämpö on investointina kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkönhinnoilla edullisemmat. Öljylämmityksen rinnalle tukilämmitysmuodoiksi sopivat aurinkolämpö, ilma-vesi- ja ilmalämpöpumppu sekä tulisija. Näillä voi vähentää öljynkulutusta, jos ei ole mahdollisuutta vaihtaa koko lämmitysjärjestelmää.
Tyypillisimpiä lämpöpumppuratkaisuja ovat maalämpö-, ilma-vesilämpö-, ilma-ilmalämpö- ja poistoilmalämpöpumput. Vuoden 2023 ensimmäisessä lisätalousarviossa tukeen kohdennettiin 24 miljoonaa euroa. Avustusta voi saada enintään 2 800 euroa asuinhuoneistoa kohden Avustus on kertaluontoinen, ja se maksetaan takautuvasti yhdessä erässä.