Siirry sisältöön

26 hakutulosta

25.10.2022 8.00 Toimitilojen ja muiden kiinteistöjen käyttäjät avainasemassa Energiansäästö toimitiloissa ja ylipäätään kaikissa kiinteistöissä onnistuu parhaiten, kun myös tilojen käyttäjät on muistettu ottaa huomioon ja ohjeistaa oikein.
Kirjoittajat: Motiva Oy johtava asiantuntija Harri Heinaro Harri toimii Motivassa kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntijana erilaisten energiatehokkuushankkeiden ja -toimenpiteiden toteuttamisessa kiinteistöihin pientaloista, taloyhtiöihin sekä muihin suurempiin kiinteistöihin.
Energiatehokkuuden osa-alueita ovat: • kiinteistöjen energiankäyttö (lämpö, sähkö, vesi) • laitesähkö • liikkuminen (työasia-, virka- ja työmatkat) • muu energiankäyttö (esim. koneet) Suunnitelman eri vaiheissa jokainen organisaatio joutuu miettimään, miten toteuttaa toimenpiteitä energiatehokkuutensa parantamiseksi.
Energiankäytön nykyt aso Kiinteistöjä ja niiden energiankulutusta käsittelevät yksityiskohtaiset tiedot täydennetään taulukoihin tämän kyselyn liitteeseen 1. Taulukoiden täyttämisen sijasta on tiedot on mahdollista kerätä esim. kulutusseurantaraporttien tulosteina. Taulukot voidaan täyttää itse tai tarvittaessa pyytää apua isännöitsijältä, ylläpidolta tai rakennuksen omistajalta.
18.10.2022 8.00 Varmista energiatehokkuus – tarkista taloteknisten järjestelmien toimivuus ja asetukset Nousevat energiahinnat nostavat painetta myös kiinteistöjen energiankäytön tehostamiseen ja energiansäästöön. Toimivan talotekniikan oikealla käytöllä ja säädöillä voidaan rakennuksen energiankäyttöä tehostaa ja saada aikaan säästöjä.
Kiinteistöjen lämmönkulutus: yhtiön / liiketoimintayksikön kiinteistöjen ei-tuotannollinen lämmön kokonaiskulutus. Kiinteistöjen rakennustilavuus: Yhtiön / liiketoimintayksikön ns. kaukolämmitettävien, ei-tuotannollisten tilojen kokonaisrakennustilavuus. Lämmön yhteistuotanto: yhdistetyllä sähkön- ja lämmöntuotannolla tuotettu lämpö.
Energiatehokkuuspalveluiden kilpailutus Hankinnan toinen osa koski energiatehokkuuden asiantuntijapalveluita, kuten energiakatselmuksia, rakennusten energiatodistuksia, määräaikaistarkas­ tuksia, kiinteistöjen energianhallintaa, toimistolait­ teiden ja valaistuksen energiankäytön selvittämistä sekä säästötoimenpiteiden toteutusta.
Oppia muidenkin kiinteistöjen energiatehokkuuteen Setälän mielestä energiakatselmuksia kannattaa tehdä jatkossa myös muissa sote-kiinteistöissä.
Kulutusseuranta mahdollistaa tehokkaan ja tavoitteellisen energiankäytön. Seurannalla saadaan hyödyllistä tietoa esimerkiksi kiinteistön energiankäytön jakaantumisesta, ajallisista vaihteluista ja energian vuotokohdista. Seuranta mahdollistaa poikkeamiin puuttumisen. On tärkeää varmistaa, että kaikki laitteet huolletaan asianmukaisesti ja ajallaan.