Siirry sisältöön

13 hakutulosta

Hyötykäyttö Lauhdelämpö Kylmäjärjestelmä Kauppa Energiatehokkuus Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto Laskentaohje 04/2012 Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto Laskentaohje 2 Lukijalle Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenoton laskentaohje on suunnattu taloteknisille suunnittelijoille, rakennuttajille
Uudet kylmälaitteet ovat tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan entistä energiatehokkaampia. Kylmäjärjestelmän energiankulutuksen mittaaminen ja seuranta on edellytys kulutuksen vähenemiselle ja kustannussäästöjen syntymiselle.
Tilojen ollessa tyhjinä tai vajaakäytössä on toisaalta myös mahdollisuus tehdä kiinteistössä ennakoiden vuosihuollot ja kylmälaitteiden huollot ja vuototarkistukset. Samalla kannattaa tarkastaa myös säädöt, jotta järjestelmät ovat toimintakunnossa jäähdytyskauden alkaessa.
Kylmälaitteiden osalta ryhmittely on helppo, sen sijaan sähköisen lisälämmityksen kuvaaminen on tulkinnan varaisempaa.
Myös lähelle sijoitettujen kylmälaitteiden energiankulutus pysyy paremmin hallinnassa. Monipistelevyllä varustetut induktioliedet soveltvat hyvin dieettikeittiöihin. Kaasuliesi • Hyvä valinta ravintolakeittiöön. 12 Induktioliesi • Hyötysuhde 90 % • Käyttäjä ei voi aiheuttaa hukkakulutusta. • Kuluttaa sähköä 80 % vähemmän kuin valurautaliesi.
kuvaus, esim. kiertojohtoon liitetty pesuhuoneiden lämmityspatterit, kuivaushuoneen lämmitin sekä uima-altaan veden lämmitys (lämmitysosiosta kiertojohdon ”häviöt”) Putkiston, linjasäätö- ja sulkuventtiileiden sekä viemäriverkoston kunto/ikä WC-säiliöiden koko Vesikalusteiden kunto/ikä (huoneistomittauksista vesikalusteiden virtaamat) Muut kulutuskojeet esim. pesulat, uima-altaat, kylmälaitteiden
Yöaikainen kuormitus muodostuu pääosin LVIlaitteiden ja keittiön kylmälaitteiden kuormituksista eikä anna aihetta tarkempiin kuormitusseurantoihin tai -tarkasteluihin. Selvitys sähkökuormituksen ajallisesta jakautumisesta. Suuremmissa kohteissa myös viikonloppukuormituksen tarpeenmukaisuuden tarkistus.
Yöaikainen sähkökuorma koostuu ulkovalaistuksesta, pumpuista, likaisten tilojen IVpoistokoneista, keittiön kylmälaitteista ja yhdyskäytävän sähkölämmityksestä. Yöaikaa suurempaa viikonlopun kuormitusta selittää vuodeosaston kulutus (valaistus, ilmanvaihto) sekä keittiölaitteet.
Keittiön alamittaus mittaa ruuan valmistuksen ja keittiön kylmälaitteiden sähkönkulutuksen lisäksi myös keittiön ja ruokalan valaistuksen sähkönkulutuksen, joiden osuus kokonaiskulutuksesta on noin 5 MWh/a. Näin ollen ruuan valmistuksen ja keittiön kylmälaitteiden sähkönkulutus on noin 40 MWh/a eli 0,55 kWh/annos.
Yöaikainen sähkökuorma koostuu ulkovalaistuksesta, pumpuista, likaisten tilojen IV-poistokoneista sekä keittiön kylmälaitteista. Kustannukset ja tariffit Taulukko 8 Sähköenergian kustannukset vuositasolla ja kustannusten jakautuminen kustannuslajeittain.