Siirry sisältöön

10 hakutulosta

Hyötykäyttö Lauhdelämpö Kylmäjärjestelmä Kauppa Energiatehokkuus Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto Laskentaohje 04/2012 Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto Laskentaohje 2 Lukijalle Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenoton laskentaohje on suunnattu taloteknisille suunnittelijoille, rakennuttajille
Uudet kylmälaitteet ovat tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan entistä energiatehokkaampia. Kylmäjärjestelmän energiankulutuksen mittaaminen ja seuranta on edellytys kulutuksen vähenemiselle ja kustannussäästöjen syntymiselle.
Kylmälaitteiden osalta ryhmittely on helppo, sen sijaan sähköisen lisälämmityksen kuvaaminen on tulkinnan varaisempaa.
Kylmälaitteiden sähkön kulutus on ollut viimevuosina keskimäärin 31 % koko tehtaan sähkön kulutuksesta. Taulukko1.
kuvaus, esim. kiertojohtoon liitetty pesuhuoneiden lämmityspatterit, kuivaushuoneen lämmitin sekä uima-altaan veden lämmitys (lämmitysosiosta kiertojohdon ”häviöt”) Putkiston, linjasäätö- ja sulkuventtiileiden sekä viemäriverkoston kunto/ikä WC-säiliöiden koko Vesikalusteiden kunto/ikä (huoneistomittauksista vesikalusteiden virtaamat) Muut kulutuskojeet esim. pesulat, uima-altaat, kylmälaitteiden
Yöaikainen kuormitus muodostuu pääosin LVIlaitteiden ja keittiön kylmälaitteiden kuormituksista eikä anna aihetta tarkempiin kuormitusseurantoihin tai -tarkasteluihin. Selvitys sähkökuormituksen ajallisesta jakautumisesta. Suuremmissa kohteissa myös viikonloppukuormituksen tarpeenmukaisuuden tarkistus.
Yöaikainen sähkökuorma koostuu ulkovalaistuksesta, pumpuista, likaisten tilojen IVpoistokoneista, keittiön kylmälaitteista ja yhdyskäytävän sähkölämmityksestä. Yöaikaa suurempaa viikonlopun kuormitusta selittää vuodeosaston kulutus (valaistus, ilmanvaihto) sekä keittiölaitteet.
Keittiön alamittaus mittaa ruuan valmistuksen ja keittiön kylmälaitteiden sähkönkulutuksen lisäksi myös keittiön ja ruokalan valaistuksen sähkönkulutuksen, joiden osuus kokonaiskulutuksesta on noin 5 MWh/a. Näin ollen ruuan valmistuksen ja keittiön kylmälaitteiden sähkönkulutus on noin 40 MWh/a eli 0,55 kWh/annos.
Yöaikainen sähkökuorma koostuu ulkovalaistuksesta, pumpuista, likaisten tilojen IV-poistokoneista sekä keittiön kylmälaitteista. Kustannukset ja tariffit Taulukko 8 Sähköenergian kustannukset vuositasolla ja kustannusten jakautuminen kustannuslajeittain.
Lähteet ja lisätietoja Direktiivit, lait ja asetukset: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (2010/31/EU) • Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 517/2014 fluoratuista kasvihuonekaasuista ja asetuksen (EY) N:o 842/2006 kumoamisesta • Laki rakennuksen ilmastointijärjestelmien kylmälaitteiden energiatehokkuuden tarkastamisesta (489/2007), kumottu lailla (52/2013) • Ympäristöministeriön
1