Siirry sisältöön

94 hakutulosta

Esimerkiksi lämmitys voidaan ajoittaa sähkön saatavuuden ja hinnan perusteella niin, ettei siitä ole asukkaille haittaa. Sähkön varastoinnin kehittyessä sähköjärjestelmästä tulee entistäkin joustavampi. Myös kotitaloudet voivat varastoida esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuottamaansa sähköä omiin tarpeisiinsa tai ostaa verkosta edullista sähköä varastoon.
Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien lisäksi asuinkerrostalon automaatiojärjestelmään integroitavia järjestelmiä voivat olla esimerkiksi valaistuksen ohjaus, sähköjärjestelmät, saunojen aikaohjaukset, palovaroitinjärjestelmä sekä harvinaisemmat murtohälytys-, kamera- ja kulunvalvontajärjestelmät.
Lämmitys aikakauden rakennuksissa on tyypillisesti toteutettu vesikiertoisena patterilämmityksenä. Vanhemmissa rakennuksissa on alun perin voinut olla oma lämpökeskus (hiili, öljy), mutta ne on yleensä korvattu kaukolämmöllä, joka on ollut tyypillinen lämmitysmuoto 1970-luvulta lähtien.
BEWI RAW:n tuotantolaitoksen energiatehokkuutta on parannettu myös säätämällä kiinteistöjen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmiä. Energiankulutuksen minimoimisessa on ollut apuna ulkopuolinen asiantuntijayritys. Parhaat ideat tulevat omalta henkilöstöltä Tuotantolaitoksella energiaa säästää myös vanhojen valaisimien vaihtaminen energiatehokkaaseen led-tekniikkaan.
Lue lisää 29.1.2024 Varmista kotisi asuinmukavuus talvikaudella Sydäntalvella on hyvä hetki tarkistaa, että kotisi lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset ja keskenään linjassa olevat säädöt pitävät huolen asumismukavuudesta ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
Tutustu tapahtumatarjontaan ja ilmoittaudu mukaan järjestäjän verkkosivuilla Energianeuvonnasta saat vastauksia kysymyksiisi muun muassa seuraavista aiheista: lämmitysjärjestelmän valinta, vaihto ja energiatehokkas lämmitys uusiutuvan energian käyttöönotto ja hyödyntäminen asumisen sähkönkulutus ja laitteiden energiatehokas käyttö kestävät hankinnat ja energiansäästö energiatehokkuuden
Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys ja ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
SunZED-konseptissa järjestelmän pääkomponentit ovat alueelliset lämmitys- ja jäähdytysverkostot, lämpöpumppulaitos ja tärkeimpänä itse rakennukset ja niiden normaalia hieman edistyksellisemmät talotekniset järjestelmät. SunZED-kokonaisuuteen ei tarvita lämmön varastointia niin kauan kuin lämmölle on kysyntää lämpimän käyttöveden valmistuksessa.
Tyypillisiä aurinkokeräinneliöitä: 4–8 keräinneliötä, pientalon käyttöveden lämmitys (keräinala noin 1,25 m 2 /henkilö), 8-12 keräinneliötä, pientalossa iso lämminvesivaraaja, ja aurinkolämpöä hyödynnetään myös tilojan lämmitykseen, vähintään 20 keräinneliötä, asunto-osakeyhtiön järjestelmä.
Leudommissa sääolosuhteissa tilojen ja mahdollisesti myös käyttöveden lämmitys toteutetaan ilma-vesilämpöpumpulla.