Siirry sisältöön

29 hakutulosta

Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys ja ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
Uusiutuvaa sähköä kerrostaloasuntoon Asun kerrostalossa ja yhtiövastikkeeseen kuuluu lämmitys. Sähköä minulla kuluu hyvin vähän. Onko minulla mitään vaihtoehtoja valita uusiuvaa energiaa, kun lämmitysmuodosta päättää taloyhtiö? Vastaus: Jokainen voi vaikuttaa ostamansa sähkön tuotantotapaan. Käy www.sahkonhinta.fi -sivuilla, josta näet uusiutuvaa sähköä tarjoavat yhtiöt.
Kun huomioidaan myös lämpimän käyttöveden lämmitys, niin vedenkäytön osuus keskimääräisistä hoitokuluista on 13–15 prosenttia. On tärkeää tutustua oman taloyhtiön hoitokuluihin ja verrata niitä vastaavan tyyppisten taloyhtiöiden tietoihin. Mistä lämmityslasku muodostuu? Lämpöä kuluu sekä tilojen lämmittämiseen että käyttöveden lämmittämiseen.
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
Vesikiertopattereita käytetään lisäksi, kun muu lämmitys ei riitä. Mikä olisi järkevä lämmönlähde tällaisessa tapauksessa? Kaukolämpö ja maalämpö eivät ole mahdollisia. Vastaus: Varaajan koko suhteessa talon kokoon on suuri. Korkealla lämpötilatasolla ja ilman eristystä lämpöhäviöitä voi tulla yli 10 000 kWh vuodessa.
Kompressorin avulla voidaan tyypillisesti lämmittää lämmitys- ja käyttövettä +55C:een saakka, mutta lisälämpö on tuotettava sähkövastuksilla. Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu paremmin lattialämmitykselle kuin vesikiertoiselle patteriverkostolle. Kovimmilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu saattaa myös sammuttaa itsensä, joten jokin rinnakkainen lämmitysjärjestelmä tulee olla.
Näin voidaan säästää esimerkiksi lämmitys- ja siivouskuluissa. Uutta rakennettaessa voidaan miettiä vaihtoehtoisia tapoja rakennuksen lämmitykseen. Toisaalta esimerkiksi uudet integroitavat materiaalit tarjoavat mahdollisuuksia hyödyntää rakennuksen pintoja energiantuotannossa.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että korjataan vaurioituneet tai kuluneet osat oikeaan aikaan ja oikealla tavalla ja ylläpidetään lämmitys- ja muita järjestelmiä niin, että esimerkiksi kiinteistön sisälämpötila pysyy taloyhtiön tavoittelemalla tasolla. Erilaisiin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin on suositeltavaa varautua, jolloin puhutaan suunnitelmallisesta kiinteistönpidosta.
Jos kyseessä on ulkoilman lämpötilan mukaan säätyvä lämmitys, voi menoveden lämpötilatasoa nostaa ensisijaisesti niin sanotulla suuntaissiirrolla. Suuntaissiirtoa nostetaan pari astetta kerrallaan, ja sen jälkeen odotetaan pari päivää, jotta nähdään, tapahtuuko muutoksia lämmityksessä? Säätökäyrän jyrkkyyttä voi muuttaa kovilla pakkasilla.