Siirry sisältöön

44 hakutulosta

Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. Kulutusjousto on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.
Säätämällä rakennuksen lämmitys- ja käyttövesiverkko tarpeenmukaiseksi varmistetaan energiatehokkuus, pienempi energiankäyttö ja siten myös pienemmät energiakustannukset. Oikein mitoitettu, hyvin säädetty ja tasapainossa oleva lämmitysverkko tuottaa lämmityskaudella halutun tasoisen lämpötilan tiloihin ja käyttöveteen parantaen asumismukavuutta ja vähentäen asukasvalituksia.
Saneerauksen yhteydessä kaapeli asennetaan tyypillisesti lähelle lattian pintaa, jolloin lämmitys reagoi säätöön nopeammin ja aikaohjaus on tehokkain käyttötapa.
Poistoilmaventtiilien puhdistaminen (Youtube) Ilmanvaihtokoneen huolto (Youtube) Ilmanvaihtoventtiilin suodattimen vaihto (Youtube) Liesituulettimen suodattimen puhdistaminen (Youtube) Ilmanvaihtokoneen huolto (Youtube) Taloyhtiön energiakirja – Ilmanvaihdon perussäätö Hometalkoot – Hengitysliitto ry Ilmanvaihdon huolto (Hengitysliitto ry) Pätevyysrekisteri (SuLVI ry) Tasapainota talo – Lämmitys
Jos kohteessa on vesivaraaja, sitä voidaan lämmittää edullisten sähkön tuntihintojen aikana ja vastaavasti katkaista lämmitys kalliiden tuntien aikana. Lyhytkestoinenkin jousto kalleimpien tuntihintojen aikana voi tuoda rahallisia säästöjä. Kulutushuippuja voidaan tasata myös hyödyntämällä vuorotteluohjausta tai muita säätöjä.
Patteriverkon perussäätö Lämmitys on taloyhtiöiden suurimpia kustannuksia. Siksi on tärkeää, että lämmitys toimii tehokkaasti ja tasaisesti ilman turhaa kulutusta tai ylilämmitystä.
Esimerkiksi lämmitys voidaan ajoittaa sähkön saatavuuden ja hinnan perusteella niin, ettei siitä ole asukkaille haittaa. Sähkön varastoinnin kehittyessä sähköjärjestelmästä tulee entistäkin joustavampi. Myös kotitaloudet voivat varastoida esimerkiksi aurinkopaneeleilla tuottamaansa sähköä omiin tarpeisiinsa tai ostaa verkosta edullista sähköä varastoon.
Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien lisäksi asuinkerrostalon automaatiojärjestelmään integroitavia järjestelmiä voivat olla esimerkiksi valaistuksen ohjaus, sähköjärjestelmät, saunojen aikaohjaukset, palovaroitinjärjestelmä sekä harvinaisemmat murtohälytys-, kamera- ja kulunvalvontajärjestelmät.
Lämmitys aikakauden rakennuksissa on tyypillisesti toteutettu vesikiertoisena patterilämmityksenä. Vanhemmissa rakennuksissa on alun perin voinut olla oma lämpökeskus (hiili, öljy), mutta ne on yleensä korvattu kaukolämmöllä, joka on ollut tyypillinen lämmitysmuoto 1970-luvulta lähtien.
Tällä vältetään yhtäaikainen lämmitys ja jäähdytys esimerkiksi tilanteessa, jossa huonelämpötila nousee hetkellisesti takan lämmityksen yhteydessä.  Kylmillä ilmoilla lämpöpumpun lämpötilan asetusarvo ja puhallinnopeus kannattaa pitää korkealla, kuitenkin niin, ettei se vähennä asumisviihtyvyyttä.