Siirry sisältöön

78 hakutulosta

Tarkista, että järjestelmän eri toiminnoissa käytetään oikeita asetusarvoja. o Jos käytössä on vapaajäähdytys, tarkista, että jäähdytystä käytetään oikein ulkolämpötilan mukaan. o Tarkista asetusarvot siten, että lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmää ei käytetä samassa tilassa päällekkäin Teetä ilmastoinnin jäähdytysjärjestelmän asennukset, huollot ja vuototarkastukset yrityksillä ja henkilöillä
Tunnistettuja toimia ovat muun muassa rakennusten tilatehokkuus, energiatehokkuutta parantava suunnitelmallinen kiinteistönpito, korjausten yhteydessä tehtävät energiatehokkuusparannukset sekä vähähiilinen lämmitys. Tavoitteena on vähentää rakennusten hiilidioksidipäästöjä vuoden 2020 alusta 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
Yhtenä esimerkkinä tällaisesta hallintajärjestelmästä on useita uuneja käyttävä tuotantolaitos, jonka uunien lämmitys on synkronoitu siten, ettei tietty tehotaso ylity. • Mitoita sähkömoottorit oikein ja vaihda vajaalla kuormalla käyvät sähkömoottorit pienempiin. • Estä muuntajien ja sähkömoottoreiden tyhjäkäynti. • Sammuta laitteet (esim. hitsauskoneet), kun niitä ei käytetä. • Vaihda
parantaminen 9 Vesikalusteiden virtaaman rajoitus 9 Sähköisten lämmityksien rajoittaminen (KÄYTTÖ) 9 Lauhdelämmön talteenotto 8 Sisälämpötilan alentaminen 8 LVI-laitteiden sähkö 6 Paineilmajärjestelmän vuotojen korjaus 4 Eristykset putkissa ja säiliöissä 4 Ikkunoiden ja ovien korjaus 2 KÄYTTÖ = Käyttötekninen toimenpide, jonka toteuttaminen ei vaadi investointeja Toimenpide Osuus lämmitys
Muita tyypillisiä kohteita ovat tehdaskiinteistö sekä ilmanvaihdon ja käyttöveden lämmitys. Joskus talteenotettua energiaa on yli oman tarpeen tai omassa toiminnassa ei löydy järkevää lämmön käyttökohdetta.
Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys ja ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia. Kylmän tunne on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että 20–22 °C on sopiva lämpötila oleskelutiloissa.
1369 paivi.suur-uski@motiva.fi Motiva Oy asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell puh. 0400 464 787 kirsi-maaria.forssell@motiva.fi Sisäilmayhdistys ry toiminnanjohtaja Mervi Ahola puh. 050 584 8442 mervi.ahola@sisailmayhdistys.fi Talteka johtaja Juhani Hyvärinen puh. 040 745 7907 juhani.hyvarinen@talteka.fi Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys
Muun muassa tehostunut lämmitys ja lämmöntalteenotto ovat pienentäneet asuntojen energiankulutusta. Sähkönkulutuksen noususta huolimatta asukkaan energialasku on pienentynyt lämmityskustannusten laskun myötä. Yksiöiden rakentaminen moninkertaistunut Suomessa on rakennettu viimeisten 15 vuoden aikana 301 500 kerrostaloasuntoa ja 54 000 rivitaloasuntoa.
Suomen kannalta keskeisimmät teemat uudistuksessa ovat lämmitys- ja liikennesektori sekä metsäbiomassan käyttö energian tuotannossa (mukaan lukien kestävyyskriteerit). – Olemme tukeneet uusiutuvan energian tavoitteiden nostamista ja samalla korostaneet investointivarmuutta ja politiikkatoimien ennakoitavuutta.
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 www.motiva.fi/kesa Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta.