Siirry sisältöön

69 hakutulosta

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa. Palaa otsikoihin
. – Katselmuksen ehkä yllättävin tulos oli kuitenkin ilmanvaihtoon kuluvan energian suuri määrä. Siihen kuluu 62 prosenttia käytetystä kaukolämmöstä. Haastava kohde energiakatselmukselle Sairaanhoitopiiri tilasi energiakatselmuksen Turku Energialta.
Tarkasteluun voidaan ottaa esimerkiksi lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto tai teollisuudessa jokin tietty osa tuotannosta. Täsmäkatselmus tähtää energiatehokkuuden parantamiseen, energiansäästöön, uusiutuvan energian lisäämiseen tai vähähiilisyyden saavuttamiseen.
Se sisältää muun muassa lämmitykseen, ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen ja valaistukseen liittyvät tarkastelut. Energiatarkastuksen kehittämisessä oli lähtökohtana edullinen, jokaisen taloyhtiön saatavilla oleva palvelu.
Talotekniikkaa ovat kaikki kotisi tekniset järjestelmät ja laitteet, joilla hallitset esimerkiksi lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa. LVI-tekniikka eli Lämmitys-, Vesi- ja Ilmastointitekniikka, ovat keskeisin osa talotekniikkaa.
Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. Sähkön kulutusjoustosta tietoa kuluttajille ja taloyhtiöille Motiva on koonnut tietopaketin ja julkaissut kuusi videoanimaatiota sähkön kulutusjoustosta kuluttajille ja taloyhtiöille.
Täsmäkatselmuksen ei tarvitse kattaa kohteen koko energiankäyttöä, vaan tarkasteluun voidaan ottaa esimerkiksi lämmitysjärjestelmä, ilmanvaihto tai teollisuudessa jokin tietty osa tuotannosta. Tämä ei ole aiemmin ollut mahdollista. Työn sisällölle, toteutustavalle tai raportoinnille ei ole asetettu määrämuotoisia vaatimuksia, kuten muissa energiakatselmusmalleissa.
Lisätietoja: Motiva Oy johtava asiantuntija Harri Heinaro puh. 050 913 3679 harri.heinaro@motiva.fi RAKLI ry tekninen johtaja Mikko Somersalmi puh. 040 720 7645 mikko.somersalmi@rakli.fi Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun
Siksi sama lämpötila työpaikalla voi tuntua paljon viileämmältä kuin kotona, jossa ilmanvaihto ei ole yhtä suurta. Lämpötilan tuntemus on hyvin yksilöllistä ja toiset ovat herkempiä tuntemaan vetoisuutta, kertoo Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola .
. – Nyt kun lämmityskausi on päättymässä, lämmitys ja ilmanvaihto laitetaan kesäkuntoon. Samalla voi jo huoltaa lämmitysjärjestelmän ja tarvittaessa varata ammattilaisen tekemään korjaukset, Suur-Uski kehottaa. Erityisesti pientalossa asuvan kannattaa viimeistään nyt opetella lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteiden käyttö-, huolto- ja säätötoimet energiatehokkuuden varmistamiseksi.