Siirry sisältöön

120 hakutulosta

Uusiutuva energia Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan muista kuin fossiilisista lähteistä peräisin olevaa energiaa.
Uusiutuva energia Valtio, kunnat ja kuntayhtymät tuottavat ja hankkivat vuosittain mittavia määriä sähkö- ja lämpöenergiaa. Sähkömarkkinoiden avauduttua kuntien asema paikallisena energiantuottajana on muuttunut. Nykyisin kunnat voivat toimia energiantuottajina, hankkijoina tai molempina.
Uusiutuva energia Lisätietoa uusiutuvasta energiasta: Uusiutuva energia Aurinkosähkön turvallisuusopas Näin hankit aurinkosähköä kotiin Puupellettisiilon rakennusohje Turvallista aurinkosähköä - järjestelmän suunnittelijan ja toimittajan ohjeita
Uusiutuva energia Suomessa Uusiutuvan energian käyttöä pyritään energia- ja ilmastostrategian sekä hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti lisäämään nykyisestä. Tavoitteena on, että uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta on vähintään 51 prosenttia vuonna 2030.
Uusiutuva energia ja alueidenkäytön suunnittelu Uusiutuvan energian huomioimisesta ei ole yhtenäistä valtakunnallista ohjeistoa, vaan käytännöistä päätetään kunta- tai aluekohtaisesti. Alueidenkäytön suunnitteluvaiheessa on kunnalla mahdollisuus luoda edellytykset uusiutuvan energian hyödyntämiselle.
Vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisesti tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä niin, että sen osuus energian loppukulutuksesta nousee yli 50 prosenttiin 2020-luvulla. Tuulivoiman rakentaminen kasvattaa kotimaassa tuotetun energian osuutta ja vähentää tuontiriippuvuutta.
Vuonna 2022 uusiutuvan energian osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli yhteensä 42 prosenttia, puupolttoaineiden osuuden ollessa 29 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Puupolttoaineiden osuus Suomen uusiutuvan energian käytöstä oli noin kaksi kolmasosaa.
Uusiutuvan energian direktiivi 2018/2001 Vuonna 2018 voimaan tulleessa uusiutuvan energian direktiivissä määritellään muun muassa uusiutuvan energian energiayhteisö. Uusituvan energian yhteisö keskittyy nimensä mukaisesti vain uusiutuvan energian tuotantoon/käyttöön.
Uusiutuvia energialähteitä ovat tuulienergia, aurinkoenergia, ilmalämpöenergia, vesivoima, biomassa, geo- ja hydroterminen energia sekä kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut. Alkuperätakuu edistää uusiutuvan energian käyttöä Alkuperätakuujärjestelmällä halutaan edistää uusiutuvan energian käyttöä ja varmistaa alkuperän luotettavuus. Samalla kuluttajansuoja paranee.
Uusiutuvan energian kuntakatselmuksella edistetään energia- ja ilmastosopimusvelvoitteiden toteuttamista – kuten uusiutuvan energian edistämissuunnitelman tekemistä – sekä ilmastokampanjakuntien sekä energiatehokkuussopimukseen liittyneiden kuntien käytännön toimenpiteitä. Kuva. Näin lisäät uusiutuvan energian käyttöä kunnan alueella ja kiinteistöissä.