Siirry sisältöön

12 hakutulosta

Näytä hakutuloksia aihealueittain
Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Mikäli tuloilma puhalletaan koneellisesti, kyseessä on tulo- ja poistoilmanvaihto, muussa tapauksessa vain poistoilmanvaihto. Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.
Puutteellisesti ja huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä. Erityisesti allergiakodeissa ilmanvaihdon toimivuudesta on huolehdittava kunnolla. Painovoimainen ilmanvaihto Vanhoissa kerros- ja pientaloissa on tavallisesti painovoimainen ilmanvaihto.
Ilmanvaihtoa ei siis saa missään tilanteissa pysäyttää kokonaan, eikä siitä saa tinkiä edes energiansäästön vuoksi. Ilmanvaihto perustuu paine-eroon, joka saadaan aikaan joko puhaltimilla (koneellinen ilmanvaihto) tai lämpötilaeron ja tuulen yhteisvaikutuksella (painovoimainen ilmanvaihto). Jos tuloilmaa kostutetaan tai jäähdytetään, puhutaan ilmastoinnista.
Kun ikkunat on tiivistetty, säädä huonelämpötilat ja ilmanvaihto sopivaksi. Näin arvioit ikkunoiden tiivistystarpeen: Silmämääräisesti katsottuna tiiviste repsottaa tai kokeiltaessa sen reuna on irti pinnasta. Tiiviste ei ole elastinen. Tiiviste on liian ohut (ei litisty lainkaan). Ikkunan puuosissa on kosteusvaurioita (maali hilseilee, pinta lahonnut).
Muista myös ilmanvaihdon kausitoimenpiteet Lautasventtiilien säätäminen talviaikana Talvikuukausina painovoimainen ilmanvaihto toimii suuren lämpötilaeron takia liian tehokkaasti jos venttiilit ovat kesäasennossa. Säätämällä kylpyhuoneen ja muiden tilojen lautasventtiiliä pienemmälle talvikuukausina voidaan säästää lämmitysenergiaa. HUOM!
Näin talvella liiankin tehokas painovoimainen ilmanvaihto hidastuu ja vedon tunne vähenee. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan. Vedontunnetta saattaa aiheuttaa myös liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 astetta.
Painovoimainen ilmanvaihto Painovoimaisen ilmanvaihdon toiminta perustuu kylmää ilmaa kevyemmän lämpimän ilman ylöspäin virtaamiseen sekä ulko- ja sisäilman lämpötilaeron vaikutuksesta syntyvään paine-eroon. Painovoimainen ilmanvaihto toimii paremmin kylminä vuodenaikoina, jolloin paine-ero on suurimmillaan ja huonommin lämpimämpinä vuodenaikoina.
Tavoitteena on, että sisälämpötila on ainakin 3–5 astetta lämpimämpi kuin ulkolämpötila, tällöin sisäilmankosteus alenee ja painovoimainen ilmanvaihtokin toimii paremmin. Kuivanapitolämmitys on aina parempi vaihtoehto mökille kuin kaiken lämmityksen sulkeminen kokonaan. Kuivanapidon voi tehdä Suomessa pakkasvahtia käyttäen.
Koneellisessa ilmanvaihdossa poistuvasta ilmasta saadaan palautettua lämpöä tuloilmaan, mikä pienentää vedon tunnetta ja samalla ilmanvaihto saadaan toimimaan selvästi tehokkaammin niinä vuodenaikoina ja sääolosuhteissa, joissa painovoimainen ilmanvaihto toimii heikosti.
Painovoimainen ilmanvaihto: Huolehdi korvausilmaventtiilien säätö vuodenajan mukaan: kesä- tai talviasento. Tuuleta tarvittaessa nopeasti ristivedolla. Muista sulkea patterin termostaatti tuuletuksen ajaksi. Kesällä tuuletus kannattaa tehdä illalla ja yöaikaan ja varjon puolelta, jotta sisään tuleva ilma on mahdollisimman viileää.