Siirry sisältöön

107 hakutulosta

Uudistamalla teknisiä järjestelmiä – lämmönjakoa ja ilmanvaihtoa – tai esimerkiksi vaihtamalla lämmitysmuotoa tai lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä voidaan pienentää energiakustannuksia. Mitä? Yhteistyöllä hyvä paketti kokoon Motiva kokosi yhdessä ympäristöministeriön sekä yhteistyökumppaneiden kanssa tiedot pientalojen taloteknisten järjestelmien parantamiseksi.
Tiiviissä talossa ilmanvaihto toteutetaan hallitusti ja energiatehokkaasti lämmöntalteenottolaitteella (LTO) varustetulla ilmanvaihtokoneella. Ilmatiiveyteen päästään hyvin suunnitelluilla rakenteilla ja huolellisella rakennustyöllä. Hallitsemattomat vuotoilmat lisäävät energiankulutusta ja aiheuttavat vetoa.
Energiasuunnitelmassa erityishuomiota kiinnitettiin energiatehokkaisiin ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiin ja erityisesti lämmönjakojärjestelmiin. Kuva. Palvelutalon katolle on asennettu aurinkokeräimiä 120 kpl. Keräinalaa on yhteensä 240 m 2 . Kuva Savosolar Tarkempaa tietoa palvelutalon hybridilämmitysratkaisusta: Hybrid Heating System, Nursing Home, Lahti (pdf) (791.9 KB)
Asunnon käyttötapa vaikuttaa energiansäästöön Kotona/poissa -tilanneohjauksella esimerkiksi sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat aina halutulla tavalla. Energiaa säästyy, kun lämmitys- ja ilmastointilaitteet on kytketty aina asumistilanteen mukaiselle tasolle ja muun muassa: Lämpötilan pudotuksia voidaan tehdä automaattisesti.
Energiatehokkaan kodin suunnittelun avainkohtia ovat: talon koko ja muoto, talon sijoittaminen tontille, lämmöneristys, ilmanpitävyys, lämmitysjärjestelmä, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto, vedenkulutus, vesikalusteet, sähköratkaisut, ja teknisten järjestelmien tarpeenmukainen ohjaus.
Avainasemassa ovat tarpeenmukainen ja oikein säädetty lämmitys, ilmanvaihto, valaistus, vedenkäyttö, jäähdytys ja sähkölämmitykset. Opasta, kannusta ja osallista myös talon asukkaita energiansäästöön.
Videosarjan teemat ovat: Energiakorjauksen suunnittelu Koneellinen ilmanvaihto ja lämmöntalteenotto Lämmöneristys Ilmalämpöpumppu Lämmityksen säätäminen Energiansäästövinkit Energiankulutuksen seuranta Kestävän rakentamisen koulutusmateriaalit ovat kaikkien vapaasti käytettävissä ja maksuttomia.
Energiatehokas koti Materiaalikiertojen data-alusta ja ekosysteemi Aurinkosähkön paloturvallisuus -projekti 2020-2021 Energiatehokas lämmönsiirto teollisuudessa Energiatehokas vesihuoltolaitos Sähkökäytöt energiatehokkaiksi Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari Teollisen ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen Teollisuuden teknisen eristyksen energiatehokkuus Teollisuuskiinteistön ilmanvaihto
Keskeisimpiä tekijöitä energiatehokkaassa kodissa ovat: hyvä, määräyksiä parempi lämmöneristys; energiatehokkaat ikkunat; ilmanpitävät rakenteet; koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla; ja energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdään valintoja, joiden muuttaminen jälkikäteen voi olla mahdotonta.
Perussäätö on hyvä tehdä silloin, kun talon eristystasoa parannetaan (julkisivujen tai yläpohjan lisäeristys, ikkunoiden uusinta tai tiivistys), lämmitysverkkoa kunnostetaan tai ilmanvaihtoa muutetaan. Monessa kerrostalossa hyödynnetään poistoilman lämmöntalteenottoa poistoilmalämpöpumppuratkaisulla. Optimaalista on suunnitella ilmanvaihto ja lämmitysratkaisu kokonaisuutena.