97 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Viesti asiasta kunnan sisällä aktiivisesti kokokatselmusprosessin ajan. Hyödynnä mediaviestinnän mahdollisuudet. Hyödynnä katselmukseen saatava tuki. Varaa riittävästi resursseja ja kalenteriaikaa katselmukseen toteutukseen. Kiire ei ole hyvästä katselmuksen toteutuksessa. Raportin valmistuttua tee toteutussuunnitelma, jotta ehdotetut toimenpiteet myös toteutuvat.
Ota yhteyttä Asiaa Energiasta -neuvonta Lähetä sähköpostia Vastaamme sähköpostitse lähetettyihin viesteihin saapumisjärjestyksessä. Puhelinneuvonta vastaa ma ja pe klo 9-12, puh. (09) 6122 5150.
Lisää tietoa käytettyjen lamppujen kierrätyksestä: Lamppujen kierrätys Ota yhteyttä Asiaa Energiasta -neuvonta Lähetä sähköpostia Vastaamme sähköpostitse lähetettyihin viesteihin saapumisjärjestyksessä. Puhelinneuvonta vastaa ma ja pe klo 9-12, puh. (09) 6122 5150.
Koti ja asuminen Lisätietoa kodin ja asuminen energiankäytöstä: Koti ja asuminen Asiaa energiasta – Energiatehokkaan asumisen opas Energiafiksusti vapaalla – Painettava versio Energiafiksusti vapaalla – Verkkosivuversio Energiansäästövinkit taloyhtiöön – lämmitys ja vedenkäyttö Energiatehokas ilmanvaihto Energiatehokkuuden asukaskampanja Energieffektiv bosättningskampanj Energispartips
Energiansäästövinkit taloyhtiöön – lämmitys ja vedenkäyttö Onko energiaa?
Koulut ja oppilaitokset – Opitaan energiasta ja sen säästöstä Energian ja materiaalien järkevä käyttö sekä niiden merkityksen ymmärtäminen on tärkeä kansalaistaito, joka on hyvä opettaa lapsille jo nuorena. Energia-asiat kuuluvat monipuoliseen perusopetukseen eri oppiaineissa, varsinkin luonnontieteissä.
Lähipalveluja käyttämällä voi suhteellisen helposti vähentää liikkumiseen kuluvaa energiaa ja siitä syntyviä päästöjä. Lyhyet matkat voi kulkea kävellen tai pyörällä. Aina matka ei ole tarpeen lainkaan, sillä nykyään monet asiat voi hoitaa sujuvasti puhelimen tai internetin avulla. Suomalaiset tekevät keskimäärin 1 000 matkaa vuodessa.
Esimerkiksi Suljin vesihanan hampaidenpesun ajaksi -tehtävän kohdalla todettiin, että oppilaat eivät olleet aiemmin oikein tulleet ajatelleeksi sitä, että veden lotraaminen kuluttaa energiaa. Myöskin tarpeettomasti päällä olevien laitteiden sammuttamista pidettiin tärkeänä asiana, ja oppilaat oivalsivat, että ne jäävät todella helposti päälle aivan turhaan.
Energia-asiat opetussuunnitelmassa Energian järkevä käyttö ja uusiutuvat energialähteet sisältyvät peruskoulun ja lukion opetussuunnitelmiin. Peruskoulun aihekokonaisuudet: Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta Ihminen ja teknologia Lukion aihekokonaisuudet: Kestävä kehitys Teknologia ja yhteiskunta
Huomiota myös energiaan, veteen ja kertakäyttöpakkausten muoviin Hävikin vähentämisen lisäksi Compass Groupissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi keittiöiden energian- ja vedenkäyttöön. ”Jaamme henkilökunnalle esimerkiksi top 10 -vinkkejä siitä, miten vaikkapa uunia tai astianpesukonetta voi käyttää tehokkaasti, mutta niin, että sähkön- ja vedenkäyttö minimoidaan.”