Siirry sisältöön

48 hakutulosta

Syöttötariffijärjestelmällä tuetaan tuulivoimaan, biokaasuun, puupolttoaineeseen ja metsähakkeeseen perustuvaa sähköntuotantoa. Syöttötariffijärjestelmä on sulkeutunut uusien tuulivoimaloiden osalta 1.11.2017 ja biokaasu- ja puupolttoainevoimaloiden osalta 1.1.2019. Metsähakevoimaloita voidaan hyväksyä syöttötariffijärjestelmään 1.2.2021 asti tukiohjelman notifikaation mukaisesti.
Muutokset kotimaisen sähköntuotannon rakenteessa, erityisesti ydinvoiman ja tuulivoiman tuotannon lisääntyminen, mahdollistivat energiaperäisten kasvihuonekaasupäästöjen vähenemisen noin 4,6 miljoonalla tonnilla vuonna 2023. Energian tuotantoon ja kulutukseen liittyvät hiilidioksidipäästöt ovat noin 70 % kaikista Kioton pöytäkirjassa seurattavista päästöistä.
Yleisimmin sähköä tuotetaan pienimuotoisesti aurinkoenergialla ja tuulivoimalla, mutta myös pienvesivoimalla, pien-CHP:llä ja biokaasulla. Ota yhteyttä Milja Aarni asiantuntija +358 (0) 9 6122 5036 Lähetä sähköpostia
Tuulivoiman pientuotannolle vaaditaan useimmiten kaava-alueella rakennus- tai toimenpidelupa. Kaava-alueen ulkopuolella vaaditaan tyypillisesti vain toimenpidelupa. Rakennushankkeisiin liittyvää lupatietoa löytyy myös kootusti LUPAPISTE.fi -verkkopalvelusta.
Mitä enemmän uusiutuvaa sähköenergiaa tuotetaan aurinko- tai tuulivoimalla, sitä enemmän sähkömarkkinoiden tulee joustaa niinä hetkinä, kun sääolosuhteista riippuvaista energiaa on vain vähän saatavilla. Tämä hyödyttää suoraan lämpöpumpulla energiansa tuottavaa, sillä lämpöpumppuja voidaan käyttää apuna energian varastoinnissa niinä hetkinä, kun kysyntää on vähän.
Tuulivoimaa ja kiipeilyä Kuva. Köysiteknikko Antti Antikainen tuulivoimalan huoltoa tekemässä. Köysiteknikko Antti Antikainen, 49 vuotta, Rovaniemi Antti Antikaisella on yli 20 vuoden kokemus kiipeilystä, joten korkeat paikat ovat hänelle tuttuja.
Käytöstä poistetut voimalat voidaan myydä edelleen energiantuotannossa käytettäviksi, ja koska valmis infrastruktuuri (tiestö ja sähköverkko) houkuttelee uusia toimijoita, myös tuulivoimalle kaavoitetuilla ja rakennetuilla alueilla on jälkimarkkinat. Mahdollisen uuden voimalan luvituksessa lähdetään aina alusta.
Bioenergian merkitys suuri jatkossakin Suomen energia- ja ilmastostrategiassa tavoitellaan erityisesti puupolttoaineiden, tuulivoiman ja lämpöpumppujen käytön lisäystä. Puupolttoaineiden kasvusta suurin osa syntyy suoraan metsäteollisuuden tuotannon kasvun myötä sivuvirtoina.
Tuulivoimaa rakennetaan Suomessa ilman julkisia tuotantotukia, toisin kuin vaikka Saksassa ja Ranskassa. Kolikon toinen puoli on, että muuttuva energiajärjestelmä on entistä arvaamattomampi. Lue lisää
Sopimus tarkoittaa, että jatkossa kaupungin kiinteistöissä käytetään pelkästään pelkästään EKOenergia-sertifioitua metsä- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä. Sopimus takaa Lappeenrannan kaupungille EKOenergian vuosille 2017–2020.