Siirry sisältöön

25 hakutulosta

Tarkastelussa määritetään myös se, kuinka paljon rakennuksessa tarvitaan ostoenergiaa (sähköä, kaukolämpöä, öljyä, pellettejä jne.). E-luvun laskennassa käytetään eri kertoimia eri energiamuodoille, joten rakennuksen lämmitystavalla on merkitystä. Rakennukset jaetaan niiden käyttötarkoituksen mukaan ryhmiin, joilla on kullakin oma luokitteluasteikkonsa.
Tilastokeskus, Polttonesteiden kuluttajahinnat 2/2024): Fossiilinen öljy: Hinta 1: 1,2 eur/l Hinta 2: 1,5 eur/l Hinta 3: 1,8 eur/l Uusiutuva lämmitysöljy: hinta oletuksena noin 15-20 % fosiilista öljyä korkeampi Kaukolämpö (Energiateollisuus ry:n kaukolämmön hintatilasto 1.1.2024, asiakasmäärillä painotettu keskihinta): Hinta 1: 8,60 snt/kWh Hinta 2: 10,8 snt/kWh Hinta 3: 13,0 snt/kWh Pelletti
Pelletti on kalliimpi polttoaine, mutta käyttö on helpompaa kuin puulämmityksessä. Maalämpöinvestointi on kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkön hinnoilla edullisemmat. Kannattaakin siis miettiä, miten paljon on valmis tekemään lämmityksen eteen töitä ja onko kiinteistössä tilaa säilyttää polttoainetta.
Lämmitysjärjestelmä lämmitysmuodon vaihtaminen (esimerkiksi kaukolämpö, maalämpö, pelletti), lämmitystavan täydentäminen (esimerkiksi lämpöpumput, aurinkolämpö). Hissien modernisointi tai jälkiasennus uudet nostokoneistot, tehokas valaistus, paikallaanoloajan energiansäästö.
Noin helmi–lokakuun välisenä aikana tuotetaan osa kaukolämmöstä aurinkolämpökeräimillä pelletin toimiessa päälämmönlähteenä. Näin lämpökeskuksen energiantuotanto perustuu täysin uusiutuviin energialähteisiin. Pellettilämpökeskuksen teho on 500 kW ja aurinkolämpökeräimiä on tuotannossa 12 neliömetriä.