Siirry sisältöön

320 hakutulosta

Energian, sähkön tai veden määrää mittaavat mittarit toimivat useimmiten M-Bus -protokollalla. Suuri osa huoneiston mittausdatasta voidaan kerätä langattomasti, mikä tuo säästöä kaapelointikustannuksissa ja helpottaa asennusta sekä muutosten tekoa. Langattomat ratkaisut toimivat tyypillisesti paristoilla, jolloin ne vaativat ajoittain paristojen vaihtoa.
Lisäksi vuoteen 2030 mennessä työmailla käytettävistä työkoneista ja työmaiden kuljetuksista vähintään 50 prosenttia toimii sähköllä, biokaasulla tai vedyllä. Sähköiset työkoneet työmaille: teoriasta arkipäivään -webinaari 20.3.2023 Sähköisten työkoneiden käyttö on hiljalleen lisääntynyt.
Talvella 2022–2023 keskityttiin Astetta alemmas -kampanjassa nopeasti sähkön huippukulutukseen vaikuttavien energiansäästötoimenpiteiden toteuttamiseen. Näillä säästettiin energiaa yhteensä 4 TWh, mikä vastaa suuruusluokkana yli 80 prosenttia Helsingissä vuonna 2021 kulutetusta sähköstä. Kaiken lisäksi vältettiin sähkökatkot. Lue lisää
Generaattorissa pyörimisenergia muutetaan sähköksi, joka johdetaan muuntajaan ja edelleen sähköverkkoon. Rakenteeltaan nykyaikaiset tuulivoimalat perustuvat lentokonetekniikkaan. Suurin osa niistä on kolmilapaisia, vaaka-akselisia ja niiden roottorit kääntyvät tornissa tuulen mukaan.
Koti ja asuminen Sähköä ja lämpöä tarvitaan, jotta koti on terveellinen, toimiva ja viihtyisä. Kodin vastuulliseen energiankäyttöön kuuluvat energiatehokkuus, energian säästäminen sekä sähkön käyttö hinnan mukaan. Lähes jokaisessa kotitaloudessa on mahdollisuus tehostaa energiankäyttöä säästämällä ja ottamalla käyttöön energiatehokkaampia laitteita ja järjestelmiä.
Pientuotannon myyminen verkkoon eroaa monella tapaa sähkön ostamisesta verkosta. Niiden verotuskohtelu on erilainen, eikä pientuottajan sähkönmyyntiin sovelleta kuluttajansuojalakia. Ylijäämäsähkön myynnistä löytyy tietoa Aurinkosähköjärjestelmän käyttö -osiosta. Osion artikkelit: Järjestelmän kannattavuus Lupa-asiat Lainsäädäntö ja muu ohjaus
Bioenergia ry Energiateollisuus ry ( Helen Oy , Kuopion Energia Oy ) Isännöintiliitto ry Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry Lämmitysenergia Yhdistys ry Nuohousalan Keskusliitto ry Sisäilmayhdistys ry Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kuntaliitto ry Suomen Kylmäliikkeiden liitto SKLL ry Suomen LVI-liitto SuLVIry Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry Suomen Omakotiliitto ry Sähkö
Katselmuksissa havaitut säästömahdollisuudet Motiva-mallin mukainen energiakatselmus löytää keinot vähentää lämmön-, sähkön- ja vedenkululutusta. Usein energiakatselmuksissa havaitutut säästömahdollisuudet on mahdollista saada aikaan ilman investointeja, pelkästään säätämällä laitteita ja järjestelmiä sekä muuttamalla toimintatapoja.
Kokemuksia sähkön kulutusjoustosta ja näkemyksiä tulevasta Tuomas Helin KEVA (pdf) (871.4 KB) Tallenne:
Asukkaana on myös hyvä tietää, paljon taloyhtiössä kuluu sähköä, lämpöä ja vettä ja onko se saman tyyppisiin rakennuksiin verrattuna vähän vai paljon. Tiedon saa isännöitsijältä tai hallitukselta. Kuva. Jos huoneistossa tuntuu vetoiselta, tutki mistä se johtuu ennen kuin lisäät lämmitystä.