Siirry sisältöön

63 hakutulosta

Uusiutuva energia Valtio, kunnat ja kuntayhtymät tuottavat ja hankkivat vuosittain mittavia määriä sähkö- ja lämpöenergiaa. Sähkömarkkinoiden avauduttua kuntien asema paikallisena energiantuottajana on muuttunut. Nykyisin kunnat voivat toimia energiantuottajina, hankkijoina tai molempina.
Sähkön säästäminen Tarkistakaa talon yleisten tilojen: rappukäytävien, varastojen jne. valaisimet ja siirtykää led-lamppuihin, jos niin ei ole jo tehty. Myös pihavalaistuksessa kannattaa siirtyä ledien aikakauteen. Valaistuksen ajastukset on hyvä tarkastaa, että valot ovat päällä vain tarpeen mukaan.
Lue lisää ilmalämpöpumpusta >> Aurinkoenergian hyödyntäminen Auringon energiaa on mahdollista hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä sähkön - että lämmöntuotannossa. Aurinkokeräimet soveltuvat käyttöveden lämmittämiseen; niiden käyttäminen edellyttää uuden soveltuvan kuumavesivaraajan hankintaa. Aurinkopaneelit soveltuvat sähköntuotantoon omaan käyttöön.
Projektissa tarvitaan monen alan suunnitteluosaamista: sähkö, LVI ja automaatio. Suunnittelijoiden lisäksi hankkeeseen tarvitaan suunnittelun valvoja ja suunnittelua koordinoiva asiantuntija, josta käytetään tässä termiä integraattori.
Maalämpöinvestointi on kalliimpi kuin kattilainvestoinnit, mutta sen käyttökustannukset ovat nykyisillä sähkön hinnoilla edullisemmat. Kannattaakin siis miettiä, miten paljon on valmis tekemään lämmityksen eteen töitä ja onko kiinteistössä tilaa säilyttää polttoainetta.
Miten lämmin käyttövesi kannattaa tuottaa, sähköllä erikseen vai lämmityksen yhteydessä? Vastaus: Lämmitysjärjestelmien kannattavuutta voi vertailla oheisella laskurilla: Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri Laskurissa kannattaa kokeilla erilaisia skenaarioita erilaisella kuoletusajalla, korkokannalla ja energianhinnan muutosprosenteilla.
Lämmöntuottotavat Asuinrakennuksia voidaan lämmittää muun muassa kaukolämmöllä, lämpöpumpuilla, öljyllä tai sähköllä. Tyypillisesti laitteistojen oikean toiminnan seuranta ja huolto on ulkoistettu huoltoyhtiölle tai muulle ulkopuoliselle asiantuntijalle.
Wiljami Huuhtanen opiskelee sähkö- ja automaatiotekniikkaa ammattiopisto Keudassa ja suorittaa samalla opintoja ammattikorkeakoulusta: "Väylä-opinnot on ns. suora linja ammattikorkeakouluun; ilman pääsykokeita voi ilmoittautua jatkamaan opintoja. Siitä on jatkossa etua, jos aion jatkaa opiskelua."
Tällöin kannattaa valita kierrosnopeuttaan automaattisesti säätävä kiertovesipumppu, jolla voi säästää yli 500 kWh sähköä vuodessa. Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.
Energiankulutustavoitteet tulee asettaa sähkön-, lämmön- ja vedenkäytölle sekä mahdolliselle muulla tavoin toteutettavalle jäähdytykselle. Kulutustavoitteiden seuraamiseksi rakennuksessa tulee olla järjestelmäkohtaiset energiamittaukset.