244 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Käytön ajoitus on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.
Sähköä hyvin saatavilla Sähkön saatavuus on Suomessa kansainvälisesti katsoen erinomaista. Sähköverkko kattaa koko maan, ja sähköä on tavallisesti Suomessa saatavissa aina. Sähkön toimitusvarmuus on hyvä, ja kesän 2010 ja talven 2011 myrskyjen aiheuttamat useamman tunnin ja jopa vuorokausien sähkökatkokset ovat hyvin poikkeuksellisia.
Sivuilla käydään läpi keskeistä pientuotantoa koskevaa lainsäädäntöä, lupia, veroja ja tukia sekä sähköverkkoon liittymiseen ja sähkön myyntiin liittyviä kysymyksiä. Mitä on sähkön pientuotanto? Pientuotannolle on useita eri määritelmiä. Ne pohjautuvat usein voimalan nimellis- tai maksimitehoon.
Sähköä voidaan syöttää myös verkkoon, mutta tuotettu sähkö kannattaa kuitenkin pyrkiä hyödyntämään itse. Verkkoon voidaan syöttää vain vaihtosähköä, jolloin järjestelmään kuuluu myös invertteri.
Sähkön hankinta ja kulutus Sähkön kokonaiskulutus vuonna 2023 (ennakkotieto): 79,8 TWh 14,2 MWh / asukas Sähkön kokonaiskulutus vuonna 2022: 81,7 TWh 14,7 MWh / asukas Sähkön kokonaiskulutus oli 79,8 terawattituntia (TWh) vuonna 2023, mikä oli 2 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kotimainen sähkön tuotanto kasvoi 13 % ja sillä katettiin 98 % Suomen sähkön tarpeesta vuonna 2023.
Energian huoltovarmuutta ja sähkön häiriötöntä saatavuutta varmistetaan monilla toimenpiteillä: Sähköä tuotetaan useilla energialähteillä hajautetusti eri puolilla Suomea. Siirto- ja jakeluyhteyksien ylläpidossa on varauduttu myös poikkeustilanteisiin.
Ota yhteys valitsemaasi sähkönmyyjään ajoissa ennen tuotannon aloittamista: Markkinoille tuotetulle sähkölle pitää löytää ostaja. Ota yhteyttä Milja Aarni asiantuntija +358 (0) 9 6122 5036 Lähetä sähköpostia
Sähkön vähittäismyyjä myy sähköenergiaa kotitalouksille ja muille sähkön käyttäjille sekä toimii pientuottajan tuottaman sähkön ostajana (kaikki vähittäismyyjät eivät kuitenkaan osta sähköä). Sähkön myyjiä voi kilpailuttaa ja vaihtaa. Sähkönmyyjät hinnoittelevat ostosähkön yleensä markkinahinnan perusteella.
Verohallinnon laatiman valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan pientuottajan myymän sähkön myynnistä saatu tulo ja siihen kohdistuvat menot ilmoitetaan veroilmoituksella vain silloin, kun sähkön myynti on voitollista. Jos sähkön myynnistä ei jää verotettavaa tuloa, veroilmoituksella ei ilmoiteta asiasta mitään.