Siirry sisältöön

11 hakutulosta

Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki; ikkunoiden energiamerkissä ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G.
Puuta kannattaa polttaa erityisesti kovien pakkasten aikana, jolloin lämmitystarve on suuri ja tulisijan tuottama lämpö ei aiheuta sisäilman lämpötilan nousua. Talon suunnitteluvaiheessa on tärkeää huolehtia siitä, että puulle varataan riittävästi varastotilaa.
Asianmukainen tekninen eristys pienentää laitteiden ja putkistojen lämpöhäviöitä, vähentää prosessien lämmitystarvetta ja parantaa työskentelyolosuhteita sisätiloissa. Eristeiden tekniset ominaisuudet ovat kehittyneet ja materiaalivaihtoehdot ovat monipuolistuneet, mikä mahdollistaa haasteellistenkin kohteiden eristämisen. Älä salli lämpöhäviöitä.
Osasyynä suureen uusiutuvien luonnonvarojen kulutukseen on pohjoisesta sijainnista aiheutuva rakennusten lämmitystarve.
Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku, joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa lämmitystarvetta vuodessa. Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki, jossa ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ – G. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen. Lue lisää: Ikkunoiden energialuokitus
Tilojen lämmitystarvetta aiheuttavat lämpöhäviöt rakenteiden, kuten yläpohjan ja seinien kautta, sekä ilmanvaihdon kautta poistuva lämmin ilma. Ilmanvaihto Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen.
Erityisesti pientaloissa tilojen lämmitystarvetta voidaan pienentää suuntaamalla verrattain suuri ikkunapinta-ala etelään (kaakko-lounaaseen) ja käyttämällä ikkunoissa laseja, joilla on hyvä lämmöneristävyys ja korkea g-arvo (auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin). Aurinkoenergian passiiviseen hyödyntämiseen kuuluu aina aurinkosuojaus varjostavalla rakenteella tai kaihtimella.
Kohteessa on ilma-vesilämpöpumpulla tehtävää lämmitystarvetta myös kesäaikana, koska kellarikerroksessa sijaitsevat oleskelu- ja suihkutilat vaativat kosteuden hallinnan vuoksi pientä lämmitystä myös kesäaikaan. Kellarikerros on samassa lämmityspiirissä yläkerran kanssa ja termostaatit pidetään yläkerrassa kesäaikaan kiinni-asennossa.
Suunnittelussa ja valinnassa huomioitavia seikkoja ovat muun muassa: rakennuksen lämmitystarve esimerkiksi öljyn- tai maakaasunkulutuksen sekä mahdollisten tukilämmitysmuotojen pohjalta arvioituna lämmönjakojärjestelmän kunto ja mahdollinen saneeraustarve teknisen tilan lämmityksen sekä ilmanvaihdon ja hormin toiminta öljy- tai maakaasukattilan poistuessa tai sen käytön jäädessä vähäiseksi