Siirry sisältöön

21 hakutulosta

Kestävä liikenne ja liikkuminen Liikenne on merkittävä ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kasvihuonekaasujen lähde, koska se on edelleen suurelta osin fossiilisen energian varassa, vaikka liikenteen sähköistyminen onkin jo päässyt vauhtiin.
Liikenne Lisätietoa liikenteen ja liikkumisen energiatehokkuudesta: Kestävä liikenne ja liikkuminen Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon Liikettä arkeen Matkalle maata pitkin Myös työmatkaliikenne voi olla viisasta Nuorten arkiliikunta lähtee lapsuudesta Pysäköinti työpaikalla – Työpaikan pysäköintikäytännöt uusiksi Pyörällä koko talo – Opas taloyhtiöille parempaan pyöräpysäköintiin
Kunnan alueella kannattaa kartoittaa keskeiset toimijat ja edistää kestävää liikkumista kunnassa yhteistyössä heidän kanssaan. Esimerkiksi liikennebiokaasua saattaa olla saatavilla maatiloilta.
Liikenne ja liikkuminen Liikenne aiheuttaa noin viidenneksen Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Liikenteen pakokaasupäästöt heikentävät lisäksi paikallisesti ilmanlaatua. Tämä korostuu etenkin runsasliikenteisillä kaupunkialueilla. Liikennejärjestelmän kehittämisessä julkisella sektorilla on ratkaiseva rooli.
Puolet arvioi sähköpyörän voimalinjan (moottori, ohjainyksikkö, kaapelointi) kestävän suositusten mukaan huollettuna 4–6 vuotta ja 35 prosenttia arvioi kestoksi 7-10 vuotta. Akun kesto ei ollut mukana edellä mainituissa arvioissa. Joidenkin arvioiden mukaan laadukas sähköpyörän akku kestää 500–700 lataus-purkauskertaa, mutta tutkimustietoa ei ole saatavilla.
Kiinteistöjen energianhallinta, energia- ja materiaalitehokkuuden huomiointi hankinnoissa sekä liikenne- ja yhdyskuntasuunnittelussa ovat askel kohti resurssitehokasta tulevaisuutta ja kestävää kehitystä. Julkishallinnon toimijoiden tulisi toimia esimerkkinä kestävän kehityksen saralla.
Kestävä kehitys Kestävän kehityksen mukainen elämäntapa pyrkii takaamaan mahdollisuuden tyydyttää nykyhetken tarpeet ja elää hyvää elämää kestävällä tavalla siten, ettei se tapahdu tulevien sukupolvien kustannuksella. Kestävä kehitys ottaa ympäristön ja luonnon lisäksi huomioon taloudelliset näkökohdat, ihmiset ja ihmisoikeudet.
Käsiteltyjä aihekokokonaisuuksia ovat energiakatselmukset, energiatehokkuussopimukset, energiatehokkuuden rahoitus, energiatodistusneuvonta, kestävä liikenne ja liikkuminen, materiaalitehokkuus ja uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä talotekniikan viestintäfoorumi. Energiankäyttö Suomessa -osioon on koottu tilastotietoja energiankäytöstä ja hiilidioksidipäästöistä Suomessa.
Hankintaesimerkit Tältä sivulta löydät hyviä esimerkkejä siitä, miten kestävän kehityksen näkökohtia on huomioitu erilaisissa hankinnoissa, hankintojen suunnittelussa sekä strategisissa linjauksissa.