Siirry sisältöön

17 hakutulosta

Sähkönkulutus ja valaistus Taloyhtiön yhteisissä tiloissa ja laitteissa kuluvaa sähköä kutsutaan kiinteistösähköksi, jolle on oma kulutusmittari. Kiinteistösähköä varten taloyhtiö tekee sähkösopimuksen ja kustannukset jakaantuvat asukkaille yhtiövastikkeessa tai vuokrassa.
Tyypillisesti vanhan sähkölämmitteisen asunnon sähkönkulutus jakautuu seuraavasti: huonetilojen lämmitys 50 prosenttia, käyttöveden lämmitys 20 prosenttia, taloussähkön osuus 30 prosenttia. Suurissa ja vanhoissa taloissa tilojen lämmityksen osuus voi olla jopa 80 prosenttia.
= 1 000 MWh = 50 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutus 1 TWh terawattitunti = 1 000 GWh = kotitalouksien vuotuinen sähkönkulutus Helsingissä 1 toe ekvivalenttinen öljytonni = raakaöljytonnin sisältämä energiamäärä = 11,63 MWh 1 ktoe 1 000 toe = 11,63 GWh 1 Mtoe 1 000 ktoe = 11,63 TWh
Esimerkiksi poistoilmalämpöpumpulla voidaan vähentää lämmitysenergiankulutusta, mutta koska pumppu kuluttaa sähköä, nousee sähkönkulutus samalla jonkin verran.
Mitattavia tietoja voivat olla esimerkiksi sisäilman lämpötila, kosteus ja hiilidioksidipitoisuus, valaistustaso sekä lämpöenergian ja laitteiden sähkönkulutus. Antureilla on mahdollista havainnoida myös esimerkiksi läsnäoloa. Mittaustietoja tarkastelemalla voidaan myös arvioida laitteiden ja järjestelmän kuntoa sekä havaita mahdollisia vikatilanteita, kuten vesivuotoja.
Yksittäisten asuntojen sähkönkulutus määritetään asuntokohtaisen mittarin avulla, ja kiinteistön haltija laskuttaa asukkaalta maksua sähköstä ennalta sovitun laskentaperiaatteen mukaisesti. Tasejako Sähköverkon sähkönkulutuksen ja -tuotannon on oltava aina tasapainossa, jotta sähkön laatu pysyy korkealla.
Suora eli välitön energiankulutus Sähkönkulutus: Tarkastelualueelta kirjataan tilat (myös päivämäärä ja kellonaika), joissa valot palavat tarpeettomasti (tyhjä tila, päivänvaloa riittävästi tai verhot edessä). Koneellisen ilmanvaihdon tehokkuuden selvittämiseksi mitataan tunnin päätteeksi luokassa hiilidioksidipitoisuus. Kirjataan tilat, opiskelijamäärä, päivämäärä ja kellonaika.
Esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on merkinnän voimassaoloaikana pienentynyt 60 prosenttia. Lamppujen osalta ekosuunnitteluvaatimuksilla säästettiin EU:ssa vuonna 2015 noin 41 TWh, mikä vastaa liki puolta sähkön kokonaiskulutuksesta vuodessa Suomessa. Ensimmäiset uudet energiamerkinnät tulivat laitteisiin keväällä 2021.
Sama trendi on jatkunut myös tammikuussa, jolloin sähkönkulutus oli viisi prosenttia alempi kuin tammikuussa 2022. Myös energiasää on tänä talvena ollut tähän saakka suotuisa. Leuto ja tuulinen sää ovat osaltaan varmistaneet sähkön riittävyyttä.
Huoneiston sähkönkulutus Mistä saan tietoa huoneistoni sähkönkulutuksesta? Entä miten voin arvioida, miten asukkaiden toiminnalla voi vaikuttaa sähkölaskuun? Vastaus: Oman huoneiston sähkönkulutustietoihin voi tutustua verkkoyhtiön verkkopalvelussa. Vinkkejä tietojen lukemiseen löytyy esimerkiksi Kulutustiedot verkosta - näin luet sähkönkulutustietojasi -videolta.