Siirry sisältöön

53 hakutulosta

Biokaasu on ympäristöystävällistä energiaa Biokaasu sisältää metaania aivan kuten maakaasu ja sillä voidaan korvata maakaasua. Maakaasun metaanipitoisuus vain on biokaasua suurempi, noin 98 prosenttia. Jotta biokaasua voidaan käyttää polttomoottoreissa, siitä on poistettava vesi ja rikki.
Biokaasu on lisäksi uusiutuvaa energiaa. Biokaasua voidaan valmistaa monista raaka-aineista Biokaasutoiminnan kehittyessä kaasutankkausverkostolla on hyvät kehittymismahdollisuudet. Raaka-aineita biokaasun tuottamiseen on tarjolla runsaasti, eikä biokaasun tuotanto vaikuta ruuan tuotantoon. Periaatteessa kaikki orgaaninen aines sopii biokaasun raaka-aineeksi.
Biokaasun energiatehokkaat käyttöratkaisut Biokaasulaitos eli mädättämö on suuri investointi. Se on taloudellisesti kannattava vain isommille jätevedenpuhdistamoille. Pienemmät laitokset voivat valmistaa lietteistä biokaasua yhteismädättämöillä tai yhteiskäsittelylaitoksilla.
Henkilöautoliikenteen sähköistyessä nestemäisten biopolttoaineiden, biokaasun ja uusien sähköpolttoaineiden rooli korostuu jatkossa raskaassa tieliikenteessä, meriliikenteessä sekä lentoliikenteessä.
Energiatehokas lietteen käsittely ja biokaasun tuotanto Jäteveden sisältämää energiaa kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää esimerkiksi mädättämällä sekä lämmöntalteenotolla. Suomessa noin 70 prosenttia puhdistamolietteestä mädätetään. Biokaasuntuotannolla on mahdollista kattaa noin 50–70 prosenttia prosessin energiantarpeesta.
Jyväskylässä biokaasun käyttö on strateginen valinta Jyväskylässä kaupungin johtoryhmä teki syksyllä 2016 merkittävän linjauksen: kaupungille autoja tai kuljetuspalveluita hankittaessa ja leasingsopimuksia uusittaessa on aina ensisijaisesti tarkasteltava biokaasun soveltuvuutta ja valittava kokonaistaloudellisesti järkevin vaihtoehto, mikä usein tarkoittaa biokaasua.
Nyt tavoitteena on ohjata syntyvä biokaasu ympärivuoden hyödynnettäväksi liikennepolttoaineeksi. Kaupunki kaupunki sitoutui ostamaan 12 biokaasulla toimivaa bussia joukkoliikenteeseen ja Stormossen investoi biokaasun jalostus- ja tankkausasemaan. Hankintamenettelyt toteutettiin yhtäaikaisesti syksyllä 2014.
Myös nesteytetyn maa- tai biokaasun (LNG – Liquefied Natural Gas, LBG – Liquefied Biogas) ajoneuvoratkaisuja on jo nykyään käytössä raskaassa kalustossa.
Energiatehokas jäteveden puhdistus ja lietteen käsittely Tehosta jäteveden puhdistusta ja lietteen käsittelyä vinkkiemme avulla: Energiatehokas ilmastus Aktiivilieteprosessin energiatehokkuus Lietteen käsittely ja biokaasun tuotanto Energiatehokas lietteen kuivatus Biokaasun energiatehokkaat käyttöratkaisut Lietteen jatkojalostus Poimi vinkit Energiatehokas vesihuoltolaitos -tietoaineistosta
Syöttötariffijärjestelmällä tuetaan tuulivoimaan, biokaasuun, puupolttoaineeseen ja metsähakkeeseen perustuvaa sähköntuotantoa. Syöttötariffijärjestelmä on sulkeutunut uusien tuulivoimaloiden osalta 1.11.2017 ja biokaasu- ja puupolttoainevoimaloiden osalta 1.1.2019. Metsähakevoimaloita voidaan hyväksyä syöttötariffijärjestelmään 1.2.2021 asti tukiohjelman notifikaation mukaisesti.