90 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta.
Lisätalousarviolla muun muassa tuetaan kuntia vaihtamaan fossiilisesta öljystä kestävämpään lämmitysmuotoon ja parannetaan ARAn energiatukihakemusten käsittelyn resursseja. ”Lämmitys- ja energiaremontteja vauhdittamalla paitsi elvytämme taloutta kestävästi, otamme myös konkreettisia askelia kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
Energiansäästövinkkejä kaikille kunnille Lämmitys Lämmitys on merkittävin energiaa kuluttava toiminto. On hyvä aloittaa kartoittamalla mahdolliset helposti korjattavat energiavuodot rakennuksissa. Sen lisäksi on syytä selvittää, missä kunnan rakennuksissa on mahdollista laskea sisälämpötilaa.
Kiinteistöt ja talotekniikka Lämmitys Alenna sisälämpötilaa, jos mahdollista. Muista kuitenkin työolosuhdesuositukset, ilmankosteusvaatimukset ja muut rajoitteet. Ilmanvaihto Onko ilmanvaihto tarpeenmukainen? Tarkasta ilmamäärät, käyntiajat ja lämpötila. Olisiko nyt hyvä huolto- ja kunnossapitohetki? Jäähdytys Muista tarpeenmukaisuus, älä jäähdytä liikaa tai tyhjää tilaa.
Merkittävimmät joustavat lämpökuormat ovat esimerkiksi omakotitalossa lämmitys ja käyttöveden lämmittäminen, joissa pystytään joustamaan aika paljon, ohjaamaan kulutusta halvoille yötunneille”, Syri komppaa.
mukaiseksi käykää tilojen käyttäjien kanssa läpi myös toimet, joilla varaudutaan mahdollisiin sähkökatkoihin Lisätietoja: Motiva Oy johtava asiantuntija Harri Heinaro harri.heinaro@motiva.fi puh. 09 6122 5016 Suomen Kuntaliitto erityisasiantuntija Vesa Peltola vesa.peltola@kuntaliitto.fi puh. 040 568 7145 Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys
LVI-tekniikka eli Lämmitys-, Vesi- ja Ilmastointitekniikka, ovat keskeisin osa talotekniikkaa. Kun ne toimivat oikein, asuminen on terveellistä, turvallista ja kuluttaa energiaa mahdollisimman vähän. ”Asumiskustannuksista suurin osuus on energiankäyttöä”, kertoo Samuli Könkö , Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja.
Rakennuksen lämmitys-, viilennys- ja ilmanvaihtojärjestelmille on omat paikkansa arvioinnissa, mutta myös lämmityksessä sähkö on merkittävässä roolissa muun muassa lämpöpumppujen kautta. Paljon painoa laitetaan myös sähkön paikalliselle tuotannolle ja varastoinnille sekä sähköiselle liikkumiselle. Suomessa yleinen kaukolämpö on arviointimenetelmässä jäänyt hieman taka-alalle.
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Veli-Matti Virtanen puh. 050 521 1234 veli-matti.virtanen@motiva.fi Lisää vinkkejä Talotekniikan viestintäfoorumin sivuilla: Talot kuntoon Lämpöpumppujen huolto-ohje (pdf) (204.7 KB) Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Minna Tolvanen puh. 050 526 5194 minna.tolvanen@motiva.fi Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry tekninen johtaja Mikko Somersalmi puh. 040 720 7645 mikko.somersalmi@rakli.fi Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi