Siirry sisältöön

41 hakutulosta

Näytä hakutuloksia aihealueittain
Keskeinen haaste on pienentää merkittävästi globaalin kilpailun piirissä olevan teollisuuden hiilijalanjälkeä ja samalla säilyttää viennin kilpailukyky ja kasvattaa ilmastokädenjälkeä. Tarvitaan riskien jakoa julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä uusien merkittävän kokoluokan vähähiiliratkaisuiden käyttöönoton edistämiseksi.
Nyt käynnistyvissä hankkeissa kehitetään tapoja laskea rakentamisen hiilijalanjälkeä, tutkitaan luonnonmateriaalien käyttöä rakennusmateriaalina, tuotetaan tietoa rakennustuotteiden vähähiilisyydestä ja kehitetään edelleen rakentamisen energiatehokkuutta.
Kulutusperäinen hiilijalanjälki puolittuu vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Edelläkävijyys tarkoittaa, että kunnat ylittävät päästö-, kierrätys- ja hiilijalanjälkitavoitteissaan Suomen valtakunnalliset tavoitteet. ”Sillä, että Fisu-kunnat kiristävät resurssiviisaustavoitteitaan nyt, on tärkeä signaali koko Suomelle. Ilmasto- ja jäteasiat eivät ole hävinneet mihinkään.
Yhteistyöhanke pienentää tehtaan vedenkulutusta ja alueellisen energiantuotannon hiilijalanjälkeä. Märkäpesuriteknologiaan, lämpöpumppuihin sekä lämmön väliaikaisvarastointiin perustuva teknisten ratkaisujen yhdistelmä on ensimmäinen Suomessa, ja se palkittiin Vuoden 2021 Energianerokas -kilpailussa.
Innovaatiorahasto tukee erityisesti sellaisia hankkeita, jotka voivat merkittävästi vähentää Euroopan hiilijalanjälkeä ja samalla lisätä taloudellista kasvua ja kilpailukykyä kestävällä tavalla. Rahaston rahoitus perustuu EU:n päästökauppajärjestelmän (ETS) tuloihin.
. – Energiatehokkuuden parantaminen ja aurinkosähkön tuotanto auttavat pienentämään hiilijalanjälkeämme. Tällaisilla vastuullisuusasioilla on rakennusalalla entistä suurempi merkitys, Ovaskainen sanoo. Teksti: Matti Remes Kuvat: Sepa Oy Palaa otsikoihin
6.10.2021 8.00 Taloyhtiöiden energiatehokkuustoimet tuovat rahallisten säästöjen lisäksi myös päästövähennyksiä Energiatehokkuustoimilla on mahdollista saavuttaa taloudellista hyötyä taloyhtiöissä sekä pienentää hiilijalanjälkeä.
Koko lämmitysjärjestelmän uusiminen voi olla varsin kallista, mutta lämpöpumput tai muut hybridiratkaisut voivat olla oiva keino pienentää kotitalouden hiilijalanjälkeä. Motiva tarjoaa valtakunnallista energianeuvontaa kotitalouksille maksuttomasti eli antaa myös öljylämmityksestä luopumiseen teknistä neuvontaa.
Hankkeissa myös tutkitaan toimintamalleja ja mittaristoja, joilla alue- ja rakennushankkeiden hiilijalanjälkeä voidaan ohjata. Digitaalisten työkalujen, kuten niin sanotun digitaalisen kaksosen, tuella tehostetaan materiaalien ja energian käyttöä ja tuetaan alan kehittymistä teollisen rakentamisen suuntaan.
PTS:ään kannattaa liittää mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi, koska ne vaikuttavat voimakkaasti rakennuksen käyttökuluihin ja hiilijalanjälkeen. Motiva on laatinut kerrostaloille laajennetun PTS-mallin, johon on hyödyllistä tutustua”, Kettunen lisää. Kuva.