Siirry sisältöön

61 hakutulosta

Korkean lämpötilan lämpöpumput tekevät tuloaan teollisuuteen Lämpöpumput vähentävät kasvihuonekaasupäästöjä, jos niillä korvataan fossiilisia polttoaineita ja päästöt pienenevät edelleen, mikäli lämpöpumppu käyttää uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Lämpöpumppujen käyttö teollisuudessa Suomessa vaihtelee eri alojen välillä.
Motivan ja yritysten yhteishanke ”Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa” huipentuu 27.1.2023 järjestettävään verkkoseminaariin, jossa esitellään hankkeen tuloksia ja ratkaisuja. Ilmoittaudu mukaan webinaariin: Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa ​ Hankkeen tulokset julkaistaan tammikuun lopussa Motivan verkkosivuilla.​
Hankkeessa tuotetut materiaalit ja kohde-esimerkit ovat Motivan verkkosivuilla: Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa -yhteishanke Hankkeen loppuraportti: Selvitysraportti – Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa (pdf) (1.9 MB) Lisätietoa Vatajankoski Oy:n ja Knauf Oy:n yhteistyöstä: Vatajankoski Oy: Kankaanpää lämpenee viisi kuukautta hukkalämmöllä
Lämpöpumppua voitaisiin käyttää muovimassan jäähdytykseen, ja samalla sillä voitaisiin tuottaa suuri osa kiinteistön lämmityksestä. – Lämpöpumppujen tekniikka on kehittynyt viime vuosina huimasti. Oikein mitoitetulla lämpöpumpulla saataisiin ratkaisu prosessin vaatimaan jäähdytykseen sekä kiinteistön lämmitykseen.
Hankkeen aihealueita ovat korkean lämpötilan lämpöpumput, korkeiden lämpötilojen tuottaminen sähköllä, sähkökattilat, sähköstä lämmöksi -teknologiat ja varastointi kulutusjoustolla sekä energiatehokkuuden optimointi älyratkaisuilla. Edellisen yhteishankkeen aiheena oli sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa.
Lämpöpumppujen asetusarvojen ja säätöjen tarkistus, tarvittaessa pumpun vuosihuolto.
Uutta työvoimaa tarvitaan. ”Energiamurros vaatii rakennetun ympäristön ja uusiutuvan energian osaajia, joilla on hallussa uudet energiateknologiat: tuulivoima, aurinkoenergia, lämpöpumput. EU:n sekä Suomen omat tavoitteet tähtäävät kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja hiilineutraaliuteen.
Lämpöpumpuilla kasvava rooli sähköistymisessä Selvityksen mukaan lämpöpumput ovat sähköistymisessä merkittävässä roolissa, muun muassa korvattaessa teollisuuden kiinteistöjen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaa lämmitystä, joka on nykyisin arviolta kolme terawattituntia vuosittain. Teollisuuden prosessien sähköistämisen suurimpia haasteita ovat korkeat lämpötilavaatimukset.
Tuloilman lämmitys on vain osa kokonaisuutta, jos kiinteistön lämmitys tuotetaan pääosin muilla lämmitysjärjestelmillä, kuten ilmalämpöpumpulla ja sähköpattereilla, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kytketyllä lämpöpumpulla sekä erillisellä sähkövastuksella tai polttokattilan sekä lämpöpumpun tai sähkövastuksen yhteisratkaisulla.
Leppävirralla sijaitseva As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto on kuluvan syksyn aikana siirtymässä fossiiliajasta nykyaikaan, sillä vanhat öljykattilat vaihtuvat ilma-vesi-lämpöpumppuun. Kuva. As Oy Leppävirran Sorsakosken Koskipuisto siirtyy syksyn aikana fossiiliajasta nykyaikaan vanhojen öljykattiloiden vaihtuessa ilma-vesi -lämpöpumppuun. Kuva Juha Louhisto.