Siirry sisältöön

162 hakutulosta

Suomesta on tulossa sähkön suhteen omavarainen ja tuulivoiman osuus sähköntuotannosta kasvaa kaiken aikaa”, totesi Suomen Tuulivoimayhdistyksen operatiivinen johtaja Heidi Paalatie Motivan Tuulivoima myötä- ja vastatuulessa webinaarissa 18.4.2023.
Viestintäfoorumissa ovat mukana: Bioenergia ry, Energiateollisuus ry (Helen Oy, Kuopion Energia Oy), Lämmitysenergia Yhdistys ry, Nuohousalan Keskusliitto ry, RAKLI ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sisäilmayhdistys ry, Isännöintiliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kuntaliitto ry, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry, Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, Suomen LVI-liitto
A-luokkaan kuuluva lamppu kuluttaa vain kolmanneksen siitä sähkön määrästä, jonka luokkaan C kuuluvat lamput kuluttavat. Lue lisää: http://www.lampputieto.fi/lamput/lamppujenpakkausmerkinnat 2.
Tilat, joihin tulee eniten sähköä käyttäviä ja lämpöä tuottavia laitteita, kannattaa sijoittaa rakennuksen keskivyöhykkeelle tai pohjoispuolelle.
Ilmanvaihtuvuuden rajoittaminen näkyy suoraan sähkön ja lämmön säästönä. Ilmanvaihtojärjestelmän sähkönkäytön ominaiskulutusta voidaan tarkastella seurantasuureella SFP (Specific Fan Power), kW/(m3/s). Perusilmanvaihdolle ominaiskulutuksen ohjearvo on alle 2 kW/m3/s (RakMk D3 2.6.1.1).
Vertailu hankkeen kohteiden aiempaan vuotuiseen energian kokonaiskulutukseen (sähkö, lämpö, vesi): - mahdollista, jos käyttö ja palvelut todennäköisesti säilyvät lähes ennallaan - lämpöenergian normitus tehdään, normituksessa veden käyttö/ lämmitys otettava huomioon 2.
Esimerkiksi sähkö, liikennebiokaasu, uusiutuva diesel ja korkeaseosetanoli (E85) kuuluvat uusiin käyttövoimiin, tulevaisuudessa ilmeisesti myös vety. Uusilla käyttövoimilla voidaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja useimmiten myös terveydelle haitallisia pakokaasupäästöjä. Esimerkiksi täyssähköajoneuvo on ajon aikana päästötön.
Lisätietoja: Mari Turunen, etunimi.sukunimi@kuopio.fi Nurmijärven Sähkö Oy:n Biokaasun käyttö liikenteessä Nurmijärvellä. Hankkeen perusidea on vähentää Nurmijärven alueen liikennesektorin CO 2 -päästöjä mahdollistamalla kohderyhmien siirtyminen öljypohjaisista polttoaineista puhtaampiin kaasupolttoaineisiin: biokaasuun ja maakaasuun.
Fingridin tehtävänä on huolehtiia siitä, että Suomi saa sähköä häiriöttä. Fingrid siirtää sähköä tuottajilta jakeluverkko- ja teollisuusyrityksille sekä huolehtii sähkönsiirron ulkomaanyhteyksistä. Fingrid on luonteeltaan asiantuntijaorganisaatio ja se on ulkoistanut verkon kunnossapidon ja investointien operatiivisen toteutuksen palvelutoimittajille.
Laskentaa käyttämällä voidaan saada perusteellisempi kuva palvelun elinkaaren eri vaiheiden aikaisista kustannuksista, jotka käsittävät paitsi tarvittavista tuotteista, tarvikkeista ja koneista aiheutuvat kustannukset myös palveluun liittyvät käyttökustannukset (esim. siivoustöiden yhteydessä käytettävästä sähköstä ja vedestä aiheutuvat kustannukset) ja työvoimakustannukset.