53 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Rakentamisen aikaisista kokemuksista ja silloin tehdyistä valinnoista kertovat rakennuttajat, ja kun taloon messujen jälkeen muutetaan, seurataan järjestelmien toimintaa ja energiankulutusta tarkasti. Tavoitteena on tuoda esille se, miten suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdyt valinnat toimivat käytännössä, ja saavuttavatko talot niille asetetut energiatehokkuustavoitteet.
Lisätietoja/Linkkejä/Lähteet Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu. 2012. Luukku-talo, puinen nollaenergiatalo 2020. Loppuraportti 30.11.2012.
Talossa 62 huoneistoa, kolme liike- ja toimistohuoneistoa ja kolme varastoa. Taloon kuuluu myös neljä autotallia sekä autohalli, jossa on 28 autopaikkaa. Talossa on aiemmin uusittu lämmönjakokeskus ja asennettu etävalvonta sekä nuohottu ilmanvaihtokanavat. Lisätiedot: Motiva Oy asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell puh. 0400 464 787 kirsi-maaria.forssell@motiva.fi Palaa otsikoihin
Sen avulla on helppo todentaa tehdyt talon arvoon vaikuttavat remontit ja huollot talosta kiinnostuneille”, muistuttaa johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Huoltokirja kannattaa ottaa käyttöön viimeistään syyshuoltojen yhteydessä. 2000-luvun pientaloilla yleensä on jo olemassa huoltokirja, mutta sitä vanhemmissa se on harvinainen.
Taloyhtiön energiatarkastus antaa hyvän pohjan suunnittelulle Lämmitysratkaisun parannukset ja muutokset sekä energiaremontit ovat keskeisiä keinoja taloyhtiöiden käyttöiän jatkamiseksi ja asuinmukavuuden parantamiseksi.
Hyödyllisiä linkkejä oman kodin kunnostajalle ja rakentajalle Motivan koti ja asuminen -sivuilta löydät runsaasti energiansäästövinkkejä asumiseen ja kuluttamiseen liittyen: Koti ja asuminen Kuluttajien energianeuvonta tarjoaa maksutonta opastusta suomalaisille: Asiaa energiasta – kuluttajien energianeuvonta Energiatehokaskoti.fi – Ohjeita energiatehokkaan talon suunnitteluun ja toteutukseen
Taloyhtiön ja pientalon pitkän aikavälin suunnittelussa kannattaa pohtia, mitä ominaisuuksia rakennukselta tulevaisuudessa halutaan ja mihin suuntaan sitä kehitetään. Taloautomaatiolla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta, turvallisuutta ja esimerkiksi sisäilman laatua. Taloautomaation hankinnassa kannattaa panostaa kattavaan suunnitteluun.
Nelikerroksisessa talossa on 30 asuntoa. Patteriverkoston perussäätö tuli ajankohtaiseksi, kun eri puolilla taloa sijaitsevissa huoneistoissa oli pidempään ollut talvikaudella selvästi muita korkeammat sisälämpötilat (jopa 25°C). Joidenkin asuntojen lämmityspatterit eivät edes lämmenneet.
Lisätietoja Talotekniikan viestintäfoorumista: Talot kuntoon Palaa otsikoihin
Sairanen huomauttaa, että apua voi olla myös erilaisista älykkäistä järjestelmistä, jotka lataavat sähköautoja silloin, kun se on järkevintä vaikkapa talon muun sähkökuorman tai pörssisähkön hinnanvaihtelujen kannalta. Myös laki ohjaa taloyhtiöitä huomioimaan sähköautot silloin, kun rakennetaan uutta tai vanhoihin taloihin tehdään merkittäviä peruskorjauksia.