Siirry sisältöön

93 hakutulosta

Kampanjan juhlavuoden kunniaksi muisteltiin upeita saavutuksia energiankäytön tehostamiseksi neljännesvuosisadan aikana ja viestittiin tehdyistä energiateoista. Iloisen juhlinnan jälkimainingeissa Energiansäästöviikko kannustaa yrityksiä ja kuntia jatkamaan positiivista kehityskulkua tekemällä energiateon.
Asukkaiden energiankäyttö voi kasvattaa tai pienentää asuinkerrostalon energialaskua noin viidellä prosentilla. Motiva ja alueelliset energianeuvojat kampanjoivat tänä keväänä taloyhtiöille suunnitelmallisesta kiinteistönpidosta, energiatehokkuuden huomioon ottamisesta korjausrakentamisessa sekä asukkaiden ottamisesta mukaan arjen energiatehokkuuden parantamisessa.
Sopimustoiminnalla tehostetaan liittyjän omaa energiankäyttöä ja samalla säästetään sähköä, lämpöä, polttoaineita ja kustannuksia. Samalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Toiminta on tuottanut hyviä tuloksia ja vaikuttavuutta, jotka pystytään näyttämään toteen johdonmukaisen seurannan ja raportoinnin ansiosta.
Kun ne toimivat oikein, asuminen on terveellistä, turvallista ja kuluttaa energiaa mahdollisimman vähän. ”Asumiskustannuksista suurin osuus on energiankäyttöä”, kertoo Samuli Könkö , Suomen LVI-liiton toiminnanjohtaja.
Asiakkaan tulee saada laskun mukana tai esimerkiksi internetin välityksellä tietoja energiankulutuksestaan, kulutuksensa ilmastovaikutuksista, energiantuotannon polttoaineista sekä vertailutietoa muiden samanlaisten kuluttajien energiankäytöstä. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin lämmityksen, jäähdytyksen ja vedenkulutuksen kustannusten jakamisesta.
Tunnustusta vastuullisuustyölle Energianerokas teko voi olla konkreettinen energiankäyttöä tehostanut toimenpide, kampanja tai mikä tahansa esimerkillinen tapa edistää energiatehokkuutta. Tuomaristo valitsee energianerokkaimmat teot niiden vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden sekä kekseliäisyyden ja innostavuuden perusteella.
Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan energiatehokkuutta tarvitaan energiankäytön ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi ja myös vähähiilisyystavoitteiden saavuttamiseksi. Energiatehokkuustoimet ja -investoinnit tuottavat energiansäästön lisäksi monenlaisia muita hyötyjä, joita kutsutaan oheishyödyiksi, lisäarvoksi tai piilohyödyiksi.
Jätekustannus on vain pieni osa hukasta aiheutuvaa kustannusta hukan aiheuttaessa kustannuksia myös raaka-aineissa, energiankäytössä ja työnä, sanoo Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen . Kuva. Materiaalikatselmus sopii erikokoisille yrityksille. Kuva iStock.
Verkossa: Sähkön kulutusjousto Videot Motivan YouTube -kanavalla: Pienennä sähkölaskua aurinkosähköllä Lisätietoja: Motiva asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 Motivan valtakunnallinen energianeuvonta opastaa fiksuun energiankäyttöön. Asiantuntija vastaa Facebookissa Asiaa energiasta – Facebook -sivulla kuluttajien kysymyksiin. Palaa otsikoihin
Kotitaloudet saavat energianeuvonnasta konkreettista apua kodin energiankäyttöön liittyvissä kysymyksissä. Erityisesti isojen investointien kohdalla, esimerkiksi lämmitysmuodon vaihdossa tai aurinkopaneelien hankinnassa, energianeuvojalta saa puolueetonta tietoa omaan kotiin soveltuvista vaihtoehdoista ja energiatehokkuutta parantavista lisätoimenpiteistä.