Siirry sisältöön

13 hakutulosta

Asettamalla matalamman huonelämpötilan yöajaksi voi säästää lämmityskuluissa. Myös kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua. – Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan.
Kun huonelämpötilat säädetään suoraan energiataloudelliselle tasolle, vältytään totuttautumisesta turhan lämpimään sisälämpötilaan, asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo. Energiataloudellisuus ja asumisterveys samalla viivalla Suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat usein ylittävät parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat.
Talon laskennallista energiankulutusta suurempi kulutus voi johtua muun muassa runsaasta lämpimän veden käytöstä, tarpeettomasta tuulettamisesta ikkunoiden kautta tai liian korkeasta huonelämpötilasta”, korostaa Ketomäki.
Tarpeettoman korkea huonelämpötila tai tuntikausia turhaan päällä olevat laitteet ovat kaikki energiasyöppöjä, jotka tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle. Energiavartti on hauska ja helppo tapa aloittaa syöppöjahti Kaikkien yhteistä Energiavarttia vietetään tiistaina 6.10.2020, klo 14.15.
Näitä tekoja ovat esimerkiksi matalampi ajonopeus liikenteessä, huonelämpötilan säätäminen alemmaksi tai lämpimän käyttöveden säästäminen. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Pidemmän aikavälin tavoite on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.
Tarpeettoman korkea huonelämpötila tai tuntikausia turhaan päällä olevat laitteet ovat kaikki energiasyöppöjä, jotka tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle. – Energiasyöppöjen karsiminen kannattaa aloittaa esimerkiksi vähentämällä vedon tunnetta tiivistämällä ikkunat ja alentamalla sisälämpötilat tarpeenmukaiselle tasolle, erityisesti puolilämpimissä tiloissa
Oikeat huonelämpötilat ovat lähtökohta mukavaan ja energiatehokkaaseen asumiseen. Lämpötila 20–22 °C on sopiva oleskelutiloissa, ja makuuhuoneessa makoisimmat unet tulevat astetta tai paria pienemmässä lämpötilassa. Varastot ja autotallit voi puolestaan pitää huomattavasti viileämpinä. Kylpyhuoneessakaan ei tarvita juurikaan enempää lämpöä.
Astetta alemmas, asumisterveyttä unohtamatta Tehokkain energiansäästön toimenpide on huonelämpötilan laskeminen. Suosituslämpötila asuinhuoneissa on +18–20 astetta, eikä sitä pidä asumisterveyssyistä alittaa. Lämmön karkaamista ja vedon tunnetta sen sijaan voi ehkäistä pitämällä kaihtimet ja verhot suljettuina.
Tuloilman lämpötilan pitäisi olla myös kesäkaudella matalampi kuin huonelämpötilan, jotta ilmanvaihto varmasti toimii suunnitellusti. Kannattaa myös tarkistaa, onko omassa koneellisessa ilmanvaihdossa mahdollista hyödyntää lämmöntalteenottoa myös viilentämään tuloilmaa vai pitääkö lämmöntalteenotto ohittaa kokonaan, ettei tuloilmaa turhaan ensin lämmitetä.
Kuumimpaan vuorokaudenaikaan ikkunat ja ovet on pidettävä kiinni, mutta kun ulkoilman lämpötila viilentyy huonelämpötilaa alemmaksi, huonetilat tuulettuvat parhaiten ristivedolla. Energiatehokasta jäähdytystä Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisujen hankinnan yhteydessä on ensisijaisen tärkeää pohtia niiden energiatehokkuutta lämmityskaudella.