Siirry sisältöön

55 hakutulosta

Suunnittelemalla, käyttämällä ja ylläpitämällä ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmiä oikein, energiaa ei kulu turhaan ja rakennuksessa saavutetaan hyvät sisäilmaolosuhteet.
Taloautomaatio pientaloissa Automaation avulla voidaan laskea huonelämpötiloja, hidastaa ilmanvaihtoa, sulkea pistorasiat ja valaistus poissaolon ajaksi sekä nostaa lämmöt ja palauttaa ilmanvaihto etäohjauksella ennen kotiintuloa.
Koneellisessa ilmanvaihdossa poistuvasta ilmasta saadaan palautettua lämpöä tuloilmaan, mikä pienentää vedon tunnetta ja samalla ilmanvaihto saadaan toimimaan selvästi tehokkaammin niinä vuodenaikoina ja sääolosuhteissa, joissa painovoimainen ilmanvaihto toimii heikosti.
Keskeisessä roolissa ovat aikataulujen hallinta, riittävä työmaan suojaus, lämmitys ja ilmanvaihto sekä seuranta ja säätäminen. 3_Energiatehokas_rakentaminen_Olosuhteet ja rakenteiden kuivattaminen_2019 (pptx) (1.1 MB) Monimutkaiset ja hitaasti kuivuvat rakenteet sekä kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset vaikuttavat rakenteiden kuivumiseen.
Palvelurakennusten ilmanvaihto Palvelurakennusten ilmanvaihdon käytöllä, ilmavirtojen oikealla tasolla sekä painesuhteiden hallinnalla on merkittävä vaikutus rakennusten energiatehokkuuteen sekä sisäolosuhteisiin.
Älä laiminlyö ilmanvaihtoa vaikka mökki olisi kuukausia tyhjänä. Huomioi ilmaventtiilien asetukset, jotta ilmamäärät eivät ole turhan suuria. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ilmanvaihto tehostuu merkittävästi, kun sisä- ja ulkolämpötilan välinen ero kasvaa. Alla muutama lämmitysvaihtoehto ja huomioitava asia erilaisiin tilanteisiin.
Vähentämällä ulkovaipan (katto, seinät ja ikkunat) kautta tapahtuvia lämpöhäviöitä ja kiinnittämällä huomiota ilmanvaihtoon voidaan säästää lämmityksessä jopa useita kymmeniä prosentteja. Käytännössä rakennuksen ilmanpitävyyttä parannetaan: ikkunat tiivistetään, lisätään eristyksiä ja parannetaan esimerkiksi ilmanvaihdon lämmön talteenottoa.
Tärkeää on, että taloa tarkastellaan kokonaisuutena, jossa sen eri osat – rakenteet, lämmitys, ilmanvaihto ja asukkaiden toiminta – vaikuttavat toisiinsa. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvan energian käyttöönotto on aina järkevää tarkastella isomman peruskorjauksen yhteydessä.
Lue lisää >> Ilmanvaihto: Ilmanvaihdon energiatehokkuuden muistilista. Lue lisää >> Käyttövesi: Säästöä käyttötapoja muuttamalla ja käyttövesivaraajan säädöillä.
Koneellista ilmanvaihtoa ei tavanomaisessa käytössä ole tarpeen säätää. Lyhytaikaisesti ilmanvaihtoa voi olla syytä tehostaa, jos lämpökuorma kasvaa ruoanlaiton, tulisijan liiallisen lämmityksen tai saunomisen vuoksi. Tuuleta nopeasti ristivedolla. Älä jätä ovia tai ikkunoita auki. Viilennys: Viilennä vihreästi kesähelteillä.