Siirry sisältöön

78 hakutulosta

Säätämällä esimerkiksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa mittaustietojen perusteella, voidaan saavuttaa aina tarpeenmukaiset olosuhteet ja hyvä sisäilman laatu. Samalla säästyy energiaa. Kun energiankulutustiedot tuodaan käyttäjän nähtäväksi, jo pelkkä tietoisuus niistä voi johtaa energiaa säästäviin muutoksiin kulutustottumuksissa.
Tiiviissä talossa ilmanvaihto toteutetaan hallitusti ja energiatehokkaasti lämmöntalteenottolaitteella (LTO) varustetulla ilmanvaihtokoneella. Ilmatiiveyteen päästään hyvin suunnitelluilla rakenteilla ja huolellisella rakennustyöllä. Hallitsemattomat vuotoilmat lisäävät energiankulutusta ja aiheuttavat vetoa.
Asunnon käyttötapa vaikuttaa energiansäästöön Kotona/poissa -tilanneohjauksella esimerkiksi sähkölämmitys, valaistus ja ilmanvaihto toimivat aina halutulla tavalla. Energiaa säästyy, kun lämmitys- ja ilmastointilaitteet on kytketty aina asumistilanteen mukaiselle tasolle ja muun muassa: Lämpötilan pudotuksia voidaan tehdä automaattisesti.
Energiatehokkaan kodin suunnittelun avainkohtia ovat: talon koko ja muoto, talon sijoittaminen tontille, lämmöneristys, ilmanpitävyys, lämmitysjärjestelmä, lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto, vedenkulutus, vesikalusteet, sähköratkaisut, ja teknisten järjestelmien tarpeenmukainen ohjaus.
Perussäätö on hyvä tehdä silloin, kun talon eristystasoa parannetaan (julkisivujen tai yläpohjan lisäeristys, ikkunoiden uusinta tai tiivistys), lämmitysverkkoa kunnostetaan tai ilmanvaihtoa muutetaan. Monessa kerrostalossa hyödynnetään poistoilman lämmöntalteenottoa poistoilmalämpöpumppuratkaisulla. Optimaalista on suunnitella ilmanvaihto ja lämmitysratkaisu kokonaisuutena.
Energiatehokas koti Materiaalikiertojen data-alusta ja ekosysteemi Aurinkosähkön paloturvallisuus -projekti 2020-2021 Energiatehokas lämmönsiirto teollisuudessa Energiatehokas vesihuoltolaitos Sähkökäytöt energiatehokkaiksi Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari Teollisen ylijäämälämmön taloudellinen hyödyntäminen Teollisuuden teknisen eristyksen energiatehokkuus Teollisuuskiinteistön ilmanvaihto
Keskeisimpiä tekijöitä energiatehokkaassa kodissa ovat: hyvä, määräyksiä parempi lämmöneristys; energiatehokkaat ikkunat; ilmanpitävät rakenteet; koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla; ja energiatehokkaat sähkölaitteet ja valaistusjärjestelmä. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdään valintoja, joiden muuttaminen jälkikäteen voi olla mahdotonta.
Sammuta tulisijan sytytyksen ajaksi koneellinen ilmanvaihto tai liesituuletin ja kokeile ikkunoiden avaamista. Sytyttäminen on taitolaji. Tarkista ennen polttopuiden latomista ja tulen tekemistä, ettei tuhka peitä arinaa ja avaa savupellit kokonaan. Täytä tulisijan pesä siten, että vapaata tilaa jää vähintään kolmasosa tulipesän korkeudesta.
Myös asumismukavuus paranee, kun lämmitys ja ilmanvaihto toimivat juuri halutulla tavalla. Kulutusjousto on mielekästä kodeissa, joissa kulutus on suurempaa ja talotekniikkaa sähköllä.
Säädä lämmitystä ja ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Lämpötila nousee ihan itsestään, kun tuvassa on paljon väkeä ja hella paahtaa punaisena jouluruokia. Oikea ratkaisu on säätää lämmitystä pienemmälle jo ennen lämpökuorman syntymistä, jotta lämpöä ei tarvitse tuulettaa ulos.