Siirry sisältöön

54 hakutulosta

Ilmanvaihto Säätäkää ja käyttäkää ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Huolehtikaa, että ilmanvaihdon tehostuksessa on käytössä pakkasraja (esim. -11 astetta), jonka jälkeen ilmanvaihto ei mene tehostukselle. Lisätietoja ja ohjeita erityyppisten ilmanvaihtojärjestelmien toiminnan tarkastukseen sekä säätöön löytyy Korjaustieto-palvelusta.
Keskeisessä roolissa ovat aikataulujen hallinta, riittävä työmaan suojaus, lämmitys ja ilmanvaihto sekä seuranta ja säätäminen. 3_Energiatehokas_rakentaminen_Olosuhteet ja rakenteiden kuivattaminen_2019 (pptx) (1.1 MB) Monimutkaiset ja hitaasti kuivuvat rakenteet sekä kosteuden aiheuttamat muodonmuutokset vaikuttavat rakenteiden kuivumiseen.
. • Ulkopuolelle paisuva nauha • Sisäpuolen massaus tai höyrynsulkuteippi • Tuloilmaventtiilit & ilmanvaihdon säätö Ikkunat ja ilmanvaihto on yhteispeliä • Talojen ikkuna- ja ovipinta-alat vaihtelevat, mutta keskimääräisesti ikkunoiden osuus kerrostalon kokonaisenergiankulutuksesta on n. 15% • Ikkunaremontin jälkeen ilmanvaihto on säädettävä – korvausilma otetaan hallitusti ikkunaventtiilien
Kosteudenpoisto edellyttää riittävää ilmanvaihtoa. Kesällä painovoimainen ilmanvaihto on usein pienimmillään, joten tarvitaan lisätuuletusta. Mikäli lämmityskuluissa haluaa säästää, voi laskea lämpötilaa ja/tai käyttää aikaohjattua termostaattia. Toimivan säätimen avulla kulutusta voidaan vähentää parhaimmillaan jopa 2/3.
Painovoimainen ilmanvaihto • Tarkistakaa korvaus- ja poistoilmareittien toiminta. • Tilatkaa tarvittaessa hormien nuohous ja venttiilien säätötyö LVI-urakoitsijalta. • Laatikaa yhteiset ohjeet asukkaille ilmanvaihdon käyttöä ja kunnossapitoa varten.
Useissa 1960-luvun taloissa ilmanvaihto toimii painovoimaisesti. Koneellinen poistoilmanvaihto huippuimureineen yleistyi 1970-luvun loppupuolella, ja vasta 1980-luvun lopulla saatiin käyttöön nykyaikaisempia lämmöntalteenottoratkaisuja.
Aiheina mm. automaatio pientalossa, aurinkosähkön hyödyntäminen ja huomioinen energiatodistuksessa, energiayhteisöt, ilmanvaihtoon liittyvät kysymykset sekä kimara sekä todistusten laskentaan että laadintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Tutustu aiheisiin ja ilmoittaudu mukaan!  
Aiheina mm. automaatio pientalossa, aurinkosähkön hyödyntäminen ja huomioinen energiatodistuksessa, energiayhteisöt, ilmanvaihtoon liittyvät kysymykset sekä kimara sekä todistusten laskentaan että laadintaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia. Tutustu aiheisiin ja ilmoittaudu mukaan!  
Käyttäjiltä palautetta ongelmakohdista Rakennuksen taloteknisten järjestelmien (esimerkiksi ilmanvaihto, lämmitys) kunnon ja toiminnan selvittäminen kuuluu yleensä huoltohenkilöstölle, mutta yhteisten tilojen käyttäjät huomaavat parhaiten mahdolliset puutteet ja viat. Rakentavassa hengessä annettu palaute auttaa kouluisännöitsijää tai talonmiestä puuttumaan ongelmakohtiin.
Säätämällä esimerkiksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa mittaustietojen perusteella, voidaan saavuttaa aina tarpeenmukaiset olosuhteet ja hyvä sisäilman laatu. Samalla säästyy energiaa. Kun energiankulutustiedot tuodaan käyttäjän nähtäväksi, jo pelkkä tietoisuus niistä voi johtaa energiaa säästäviin muutoksiin kulutustottumuksissa.